Teške riječi iz Mađarske: Orban nije nikakav državnik, on je politički patuljak i Putinov potrčko

1
Radiosarajevo.ba
Teške riječi iz Mađarske: Orban nije nikakav državnik, on je politički patuljak i Putinov potrčko
Foto: EPA - EFE / Viktor Orban i Vladimir Putin

Vođa delegacije mađarskih socijaldemokrata u Europskom parlamentu Csabo Molnár govori o prvim potezima mađarskog premijera Viktora Orbána otkako je ta zemlja 1. jula preuzela predsjedanje Europskim vijećem.

U međuvremenu je njegova stranka Fidesz, zajedno s austrijskom krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPO) i populističkom češkom strankom ANO, koju vodi bivši premijer Andrej Babiš, formirala novu političku grupu u Europskom parlamentu, pod nazivom Domoljubi za Europu, kojoj se pridružilo i Nacionalno okupljanje Marine Le Pen. Na čelu s Jordanom Bardellom iz Nacionalnog okupljanja, Domoljubi za Europu treća su najveća skupina i u Europskom parlamentu.

Orbán je razgovarao s Donaldom Trumpom i nakon toga poslao privatno pismo liderima Europske unije, na koje je oštro reagirao Charles Michel, dosadašnji predsjednik Europskog vijeća. Indikativno je i da Mađarska program svog predsjedanja nije predstavila na konstituirajućoj sjednici, nego je to odgođeno za juni.

Tviteraš Dodik ponovo napada: 'Murphy, ako ikako možeš, prođi me se'

Tviteraš Dodik ponovo napada: 'Murphy, ako ikako možeš, prođi me se'

Europska komisija odlučila je Orbána za soliranje kazniti ignosiranjem skupova koje organizira mađarsko predsjedništvo, odnosno spustiti s političke na službeničku razinu svoje sudjelovanje na neformalnim ministarskim sastancima koje organizira rotirajuće predsjedništvo u Mađarskoj.

Otkazan je tradicionalni posjet Komisije glavnom gradu zemlje koja preuzima rotirajuće predsjedništvo, koji se trebao dogoditi u rujnu. Viktor Orbán oštro je reagovao porukom na X-u u kojoj kaže da je Europska komisija međunarodna institucija Europske unije koja ne može birati države članice s kojima ne želi surađivati.

Njemačka oštro kritikovala Orbana: "Za samo 12 dana potpuno je razrovao teren"

Njemačka oštro kritikovala Orbana: "Za samo 12 dana potpuno je razrovao teren"

Inače, stranka Fidesz uvjerljivi je pobjednik europskih izbora u Mađarskoj, gdje je osvojila 44,82 posto glasova, TISZA – Stranka poštovanja i slobode ima 29,60 posto, koalicija DK-MSZP-P (Demokratska koalicija, Mađarska socijalistička stranka, Dijalog-Zeleni) 8,3 posto i Pokret Naša zemlja 6,71 posto.

O tim temama sedmični magazin Nacional razgovarao je s vođom delegacije mađarskih socijaldemokrata, Csabom Molnárom, pravnikom po struci, bivšim ministrom saobraćaja, telekomunikacije i energetike, bivšim državnim tajnikom u ministarstvu razvitka i gospodarstva te bivšim ministrom zamjenikom predsjednika vlade Ferenca Gyurcsánya.

Nacional: Mađarska je 1. juna preuzela predsjedanje Europskim vijećem, a Viktor Orbán svojim je prvim postupcima već razbjesnio čelnike europskih zemalja – posjetio je Putina pa Kinu, i iako nema mandat, predstavlja se kao mirotvorac. Kako to komentirate? Radi li on u korist Mađarske ili Putina?

Molnár: Definitivno u korist Putina. Mi nismo bili iznenađeni. Mene je zapravo iznenadilo to što su europski čelnici bili iznenađeni. To je Orbán, to je način na koji on djeluje i vlada Mađarskom posljednjih 14 godina. Naime, jedino do čega je njemu doista stalo je on sam.

Orban nastavlja da prkosi ostatku EU: Mađarska ponovo donijela odluku protiv Ukrajine

Orban nastavlja da prkosi ostatku EU: Mađarska ponovo donijela odluku protiv Ukrajine

On već godinama nastoji uvjeriti mađarske građane da je međunarodni igrač, da poznaje svakoga i da ima moć i sposobnost osobno razgovarati s najvećim svjetskim vođama. No mi njega jako dobro znamo. On je patuljak u političkom smislu, bez ikakve snage unutar Europe, kao niti među svjetskim vođama.

Dakle, on je samo Putinov potrčko, ništa više od toga. Putin je želio da on prenese poruku europskim čelnicima i on ju je prenio. On nije nikakav veliki državnik, on je samo poštar. A to što je učinio sasvim sigurno nije u korist ni europskih ni mađarskih građana. To je, kao što sam rekao, bilo isključivo u korist Putina i njega samoga.

'Viktor Orbán nije nikakav veliki državnik, on je samo poštar. A to što je učinio sasvim sigurno nije u korist ni europskih ni mađarskih građana. To je bilo isključivo u korist Putina i njega samoga’.

Ostatak intervjua pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije