Europska unija sprema veliki udarac Orbanu: Ugledni medij tekstom uznemirio Mađarsku

3
Radiosarajevo.ba
Europska unija sprema veliki udarac Orbanu: Ugledni medij tekstom uznemirio Mađarsku
Foto: RTRS / Milorad Dodik i Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban u augustu bi trebao održati veliki vanjskopolitički samit. Međutim, ministri vanjskih poslova Europske unije (EU) namjeravaju ignorirati poziv Mađarske te učestvovati na svojevrsnom kontra samitu.

Mađarska, koja predsjeda Vijećem EU-a, planira ugostiti samit o vanjskim poslovima u Budimpešti 28. i 29. augusta, što je odlična prilika za Viktora Orbana da pokuša oblikovati agendu vanjske politike Unije i za njegovog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarto koji bi trebao biti ključna figura samita.

Međutim, nakon što je Orban opstruirao pomoć Ukrajini i njegove samozvane mirovne posjete Vladimiru Putinu i Xiju Jinpingu, koje nije koordinirao s 26 drugih nacionalnih čelnika EU-a, mnogi su ministri vanjskih poslova tražili način kako izbjeći da postanu rekviziti u onome što vjeruju da bi to bila još jedna Orbanova propagandna predstava, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell sazvat će ministre na "formalno" vijeće za vanjske poslove u isto vrijeme kada i Orbanov summit.

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

Bojkotom vanjskopolitičkog sastanka na vrhu, ministri se nadaju ograničiti mađarsko nepoštivanje članica te guranje Orbanove politike bez konzultacija i suglasnosti Unije.

"Ako postoji formalno vijeće za vanjske poslove, koje organizira visoki predstavnik (Borrell) isti dan, ministri neće moći ići u Budimpeštu", rekao je jedan od anonimnih diplomata za Politico.

Drugi je dodao da su bojkotom sastanka u Budimpešti ostali ministri vanjskih poslova htjeli "poslati jasan signal da Mađarska ne govori u ime EU".

Podsjetimo, i prije ruske agresije na Ukrajinu godinama su rasle napetosti između EU i Mađarske. Pod Orbanom, zemlja je nazadovala u pogledu demokratskih normi i vladavine prava, kao i ometala nesmetano funkcioniranje EU-a blokirajući donošenje zakona ili finansiranje za dobivanje ustupaka u nepovezanim područjima, prenosi portal Direktno.

Bivši vojni snajperista uzburkao duhove: "Čim sam vidio fotografiju iz zraka, sve mi je bilo jasno"

Bivši vojni snajperista uzburkao duhove: "Čim sam vidio fotografiju iz zraka, sve mi je bilo jasno"

Ministri drugih zemalja EU-a očito su spremni hladnokrvno pokazati Mađarskoj da se ne slažu s Orbanovom politikom.

Podsjetimo, na prvom sastanku mađarskog predsjedništva, održanom u Budimpešti na kojem se raspravljalo o industrijskoj politici, pojavilo se samo sedam ministara iz drugih zemalja. Niti jedan povjerenik nije prisustvovao. O planu kontrasamita već se neformalno razgovaralo s nekoliko zemalja EU-a, uključujući Francusku i Njemačku.

U srijedu će Borrellov tim predstaviti plan 27 stalnih predstavnika EU-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije