Talibani naredili ženama da pokriju lica: "Pokrivene žene su dobar uzor"

9
Radiosarajevo.ba
Talibani naredili ženama da pokriju lica: "Pokrivene žene su dobar uzor"
Foto: EPA-EFE / Žene u Afganistanu

Talibanske vlasti u Afganistanu rekle su televizijskim emiterima da osiguraju da voditeljice koje rade na lokalnim stanicama pokrivaju svoje lice kada su u programu, rekao je vladin zvaničnik.

Naredba slijedi nedavnu direktivu talibanskih vlasti da afganistanske žene moraju pokrivati svoje lice u javnosti i smatra se najnovijim znakom mogućeg povratka talibanskoj ultrakonzervativnoj vladavini iz prošlosti i eskalaciji ograničenja prema ženama koje izazivaju bijes unutar države i u inostranstvu, piše Al Jazeera.

Akif Muhadžir, glasnogovornik talibanskog Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka, rekao je za Al Jazeeru da su vlasti obavijestile sve lokalne televizijske emitere da njihovo žensko osoblje treba da pokrije svoja lica u programu.

Fabrizio Romano: FC Liverpool je dobio novog trenera

Fabrizio Romano: FC Liverpool je dobio novog trenera

Ministarstvo: Pokrivene žene dobar uzor

Muhadžir je rekao da je hidžab ili marama obavezan za muslimanke, a televizijske voditeljice pokrivenih lica bile bi dobar uzor svim ženama u Afganistanu.

Televizija 'TOLOnews' saopštila je da su zvaničnici ministarstva nazvali novu uredbu “konačnom presudom, koja nije za diskusiju”. Televizija je na Twitteru napisala da „nova naredba zahtjeva od svih voditeljica koje rade na svim televizijskim kanalima da pokriju lice dok vode programe”.

Prema informacijama koje je dobio TOLOnews, naredba je izdata svim medijima u Afganistanu.

Tokom vladavine talibana od 1996. do 2001. godine, žene su bile obavezne da nose plavu burku koja pokriva čitavo tijelo.

Talibani ponovo uvode ograničenja

Nakon što je grupa ponovo preuzela vlast u augustu 2021., činilo se da su talibani u početku donekle ublažili svoja ograničenja u vezi s odjećom, najavljujući da nema pravila oblačenja za žene. Ali posljednjih sedmica vlasti su uvele ograničenja.

Talibani su 7. maja objavili da se sada “zahtijeva da sve ugledne afganistanske žene nose hidžab”. To je bila prva uredba novog talibanskog režima u kojoj je određena krivična kazna za kršenje pravila oblačenja žena.

Većina afganistanskih žena nosi maramu iz vjerskih razloga, ali mnoge žene u urbanim područjima kao što je Kabul ne pokrivaju svoja lica.

Muhadžir iz ministarstva rekao je novinskoj agenciji Reuters da bi voditeljice mogle svoja lica pokriti medicinskom maskom, kao onima koje su se koristile tokom pandemije COVID-a 19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije