Zakon / Talibani naredili Afganistankama da nose burku dok borave u javnosti

07. 05. 2022. u 17:03:00 Fena

Shares: 0

Talibani su u subotu uveli jednu od najoštrijih restrikcija Afganistankama otkako su preoteli vlast, naređujući im da nose burku koja ih pokriva od glave do pete dok se pojavljuju u javnosti.

Tvrdokorni pokret povratio je kontrolu nad zemljom u augustu prošle godine, obećavajući blažu vladavinu nego kada su posljednji put bili na vlasti između 1996 i 2001., i kada su njihovu vladavinu obilježila kršenja ljudskih prava.

Oni su, međutim, već uveli niz ograničenja ženama – zabranjujući im rad u brojnim vladinim institucijama, srednje obrazovanje i da putuju same izvan svojih gradova u Afganistanu.

Danas je afganistanski vrhovni vođa i talibanski čelnik Hibatullah Akhundzada objavio stroga pravila oblačenja za žene dok borave u javnosti

"One bi trebale nositi čadore (burke od glave do pete) jer je to tradicionalna odjeća kojom se poštuju naše vrijednosti", navodi se u dekretu u njegovo ime koji su objavile talibanske vlasti na ceremoniji u Kabulu.

"Žene koje nisu previše stare ili mlade moraju pokriti lice, izuzev očiju, po odredbama šerijata, u cilju izbjegavanja provokacija kada susreću muškarce koji nisu mahram (odrasla bliska muška rodbina)", navodi se u dekretu, prenosi AFP.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)