Talibani najavili redovnu proljetnu ofanzivnu

Fena
Talibani najavili redovnu proljetnu ofanzivnu
Foto: Profimedia / Ilustracija

Talibani su u petak najavili svoju redovnu proljetnu ofanzivu, pozivajući afganistanske vojnike i policajce da okrenu leđa vladi, u najavi koja ukazuje na novo nasilje prije nego što pregovori s Washingtonom donesu bilo kakve rezultate.

Borbe su se intenzivirale širom Afganistana u posljednjim sedmicama, u kojima je ubijeno i ranjeno na stotine afganistanskih vojnika i civila, što je dalo operaciji "Al-Fath ("Pobjeda") tek simboličan značaj. Afganistanske vladine snage pokrenule su u martu vlastitu ofanzivu, nazvanu Khalid.

Ipak, nakon višestrukih rundi pregovora između američkih i talibanskih predstavnika u posljednjim mjesecima, sukobi u prvi plan stavljaju činjenicu koliko daleko je Afganistan od mira, više od 17 godina nakon invazije snaga pod američkim vodstvom u kojoj su talibani svrgnuti s vlasti 2001. godine.

U talibanskom saopćenju se navodi da će cilj Al-Fatha biti "eliminiranje okupacije, čišćenje naše muslimanske domovine od osvajača i korumpiranih elemenata u islamskom sistemu, skupa s odbranom i službom vjeri naših sugrađana".

„Čak i pored toga što su veliki dijelovi naše domovine oslobođeni od neprijatelja, strane okupacijske sile i dalje vrše vojni i politički uticaj na našu islamsku zemlju“ dodaje se u objavi.

Pored uvjeravanja da će civili biti zaštićeni, oni su pozvali afganistanske vojnike i policajce, čijih su hiljade pripadnika poginuli u sukobima u ovom mjesecu, da napuste svoje snage i pridruže se pobunjenicima. 

Ključni cilj operacije Al-Fath je odvraćanje naših zemljaka od službe u vojsci, policiji i milicijama koje koriste naši osvajači radi ostvarenja vlastitih ciljeva - navodi se u talibanskoj objavi, prenosi Reuters.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije