Gani najavio bajramsko primirje sa talibanima

Radiosarajevo.ba
Gani najavio bajramsko primirje sa talibanima
Afganistan presidential palace / Ašraf Gani
Afganistanski predsjednik Ašraf Gani najavio je privremeni prekid vatre sa talibanima povodom Bajrama, koji se obilježava nakon mjeseca ramazana.

Primirje će trajati od 11. do 20. juna, ali nije jasno da li su talibani na ovo pristali, piše Radio Slobodna Evropa.

Smrtonosni napadi militanata širom Afganistana nisu smanjeni tokom mjeseca ramazana.

Gani je izjavio je da će afganistanske sigurnosne snage "prekinuti ofanzive", ali samo protiv talibanskih militanata, a, u međuvremenu, odbrambenim i sigurnosnim snagama naređeno je nastave operacije protiv militantnih organizacija Islamska Držav, Al-Kaida i "svih drugih međunarodnih terorističkih mreža i njihovih saradnika".

Glasnogovornik Talibana Zabiulah Mudžahid nije želio dati komentar za Radio Slobodna Evropa o ovome.

“Prekid vatre je prilika za talibane da se preispitaju i uvide kako im njihova nasilna kampanja ne donosi naklonost građana, nego samo otuđuje Afganistance od njihovog cilja”, napisao je Gani na Tviteru.

Ipak, u redovima Vlade nisu svi bili za ovu odluku, navodi agencija Rojters, koja javlja kako je bivši vojni general Atikulah Amarkel upozorio da će prekid vatre talibanima dati šansu da se pregrupišu.

“Iz vojne perspektive, to nije dobar potez,” izjavio je za Rojters. “To će neprijateljima dati šansu da se pripreme za druge napade.“

Ganijeva najava dolazi samo nekoliko dana nakon što je najviše religijsko tijelo u državi izdalo vjersku naredbu, ili fetvu, koja zabranjuje samoubilačke napade, jer je to suprotno islamskim propisima.

Na sjednici u Kabulu, prije tri dana, Vijeće uleme Afganistana također je apelovalo i na vladu i na talibane i ostale militante da se dogovore o prekidu vatre i pozvali su sve strane na mirovne pregovore.

Ispred mjesta gdje se održavao skup, raznio se bombaš samoubica i ubio sedam ljudi.

Lokalni ogranak militantne organizacije Islamska Država preuzeo je odgovornost.

Vlada, podržana od strane Zapada, nastoji da se odbrani od Talibana i drugih militantnih grupa od povlačenja većine NATO trupa 2014. godine.

Talibani su pojačali napade na afganistanske snage sigurnosti, kao i vladine zvaničnike širom zemlje otkako su objavili svoju proljetnu ofanzivu u aprilu.

U februaru je Gani ponudio talibanima da se ustale kao politička stranka i kazao je da će raditi da ukinu sankcije ovoj militantnoj grupi, ako bi se pridružili vladi u mirovnim pregovorima.

Zauzvrat, militanti bi morali priznati vladu Kabula i poštivati vladavinu prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije