Svjetska zdravstvena organizacija odobrila još jednu vakcinu za upotrebu

1
Radiosarajevo.ba
Svjetska zdravstvena organizacija odobrila još jednu vakcinu za upotrebu
Foto: EPA-EFE / Sinopharm

Svjetska zdravstvena organizacija dala je u petak odobrenje za hitnu upotrebu cjepiva Sinopharm protiv COVID-19.

To je odlična vijest jer će sada milioni doza doći do potrebnih zemalja kroz program koji podržava UN, a koji uvodi cjepiva protiv koronavirusa.

Odluka tehničke savjetodavne skupine WHO otvara mogućnost da bi cjepivo Sinopharm moglo biti uključeno u program COVAX koji podržavaju UN tokom sljedećih sedmica ili mjeseci i distribuirati se putem UNICEF-a i regionalnog ureda WHO-a u Americi.

Sinopharm je objavio vrlo malo podataka, osim brojeva djelotvornosti za svoja dva cjepiva - jedan je razvio Pekinški institut za biološke proizvode, a drugi Wuhan Institute of Biological Products.

"Danas popodne WHO je dao spisak hitnih slučajeva za potpisivanje pekinškog cjepiva COVID-19, a time je postalo šesto cjepivo koje je dobilo potvrdu WHO-a za sigurnost, djelotvornost i kvalitetu ”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhahom Ghebreysus.

Zasebna skupina koja savjetuje UN-ovu agenciju za cjepiva rekla je da je "vrlo sigurna" da cjepivo Sinopharm štiti ljude u dobi od 18 do 59 godina.

Skupina je rekla da ima "nizak nivo pouzdanosti" u učinkovitost cjepiva kod osoba starijih od 60 godina. Njeni su članovi rekli da imaju "vrlo malo povjerenja" u dostupne podatke o ozbiljnim nuspojavama u toj dobnoj skupini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije