Svjetska zdravstvena organizacija: Možda nikad ne bude lijeka za koronavirus

Radiosarajevo.ba
Svjetska zdravstvena organizacija: Možda nikad ne bude lijeka za koronavirus
Foto: EPA-EFE / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) danas su upozorili da možda nikad nećemo imati "srebrni metak" za koronavirus, i pored globalne potrage za efektivnom vakcinom.

Iz WHO su pozvali vlade i građane da se fokusiraju na ono što znamo da pomaže u suzbijanju pandemije - masovna testiranja, održavanje fizičke distance i nošenje maske.

"Svi se nadamo da ćemo imati više efektivnih vakcina koje će spriječiti da se ljudi zaraze", izjavio je na virtualnoj press konferenciji prvi čovjek ove organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Ipak, trenutno nemamo 'srebrni metak' - a možda ga nikad nećemo ni imati", dodao je i istaknuo:

"Zasad, spriječiti klastere možemo ponavljajući osnove javnog zdravlja i kontrole bolesti. Molimo vas, učinite sve od toga."

Novi soj koronavirusa SARS-COV-2, koji uzrokuje infekciju COVID-19, do ovog je trenutka više od 693 hiljade ljudi, a zaraženo je njih više od 18 miliona. Prvi slučajevi zabilježeni su u kineskom gradu Wuhanu, krajem prošle godine. 

WHO od maja poziva Kinu da, zajedno s njihovim ekspertima, otpočnu istragu porijekla virusa. 

Kako se doznaje, WHO je 10. jula u Peking poslao epidemiologa i specijalistu za zdravlje životinja, a kako bi postavili temelje naučne saradnje koja bi trebala dati konačan odgovor na pitanje - kako je virus ušao u ljudsku populaciju.

Njihova posmatračka misija je gotova, otkrio je danas Tedros, te poručio da su izrađeni nacrti dokumenata koji će omogućiti zajedničke studije i rad međunarodnog tima, koji će voditi WHO.

U timu će biti vodeći naučnici svijeta, uključujući Kinu, a epidemiološke studije počet će u Wuhanu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije