Švicarska spremna za sezonu: Za širenje virusa nije krivo skijanje

0
Radiosarajevo.ba
Švicarska spremna za sezonu: Za širenje virusa nije krivo skijanje
Foto: EPA-EFE / Skijaš priveden/Ilustracija

Švicarska skijališta nastavljaju s pripremama za sezonu unatoč pritisku Italije, Francuske i Njemačke da se ne otvaraju dok ne prođe drugi val pandemije koronavirusa. 

Ministar zdravstva Alain Berset predložio je ograničavanje broja ljudi na žičarama za Božić i Novu godinu, na užas firmi i planinskih regija koje očekuju velik broj turista. 

Gradonačelnik poznatog skijališta Verbiera Eloi Rossier razumije zabrinutost susjeda, ali kaže da je skijanje, o kojem grad ovisi, prevažno da bi ga se tek tako zabranilo, naročito imajući na umu mjere koje su već poduzete radi zaštite ljudi. 

Za Božić i Novu godinu očekuje do 45.000 ljudi, manje nego inače jer su neki otkazali dolazak. 

"Ekonomski aspekt ne možemo zanemariti, to je jako važno. Za širenje virusa nije krivo skijanje, nego ono što dolazi poslije. Poduzeli smo vrlo stroge mjere da bismo smanjili rizik", istaknuo je Rossier.

Francuska je najavila da će provoditi nasumične granične kontrole kako bi spriječila ljude da se zaraze prelaskom u zemlje u kojima su otvorena skijališta. 

Premijer Jean Castex rekao je da postoji i mogućnost uvođenja sedmodnevne karantine za Francuze koji odluče praznike provesti na skijalištima u susjednoj Švicarskoj i Španiji.

Njemačka i Italija dijele stajalište Francuske, no Austrija, Švicarska i Španija sklone su otvaranju svojih skijališta. Castex smatra da se još može postići europsko suglasje o tom pitanju.

Tokom prvog vala pandemije koronavirusa neka su skijališta bila pravi rasadnici zaraze ubrzavši širenje infekcije diljem Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije