Belair 3000 / Javni toaleti su žarišta koronavirusa: Švicarska firma pronašla rješenje

03. 10. 2020. u 07:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

Ljeto je gotovo, temperature su pale, a sve više vremena se provodi u zatvorenom prostoru. To povećava rizik od infekcije u pandemiji koronavirusa.

Eksperti preporučuju redovnu ventilaciju, ali to nije uvijek moguće u toaletu. Naime, WC može biti žarište virusa zbog problema sa "pročišćavanje". U javnim toaletima se koronavirus širi zrakom sa ljudskim izmetima.

Švicarac Raymond Lüdi, osnivač kompanije Belair Solutions, riješio je problem: Izumio je poklopac WC šolje s koronavirus filterom "Belair 3000" koji aktivno čisti zrak pri odlasku u toalet.

"U stražnjem dijelu WC poklopca postoji ventilacija s filterom. Virusi odlaze u filter i postaju bezopasni. To znači da više nema virusa u zraku nakon puštanja vode", objasnio je Lüdi.

Poklopac bi trebao pružiti veću sigurnost, posebno u javnim toaletima. Prvobitno je u toaletni poklopac ugrađen filter s aktivnim ugljenom koji je presretao bakterije i viruse, ali nije garantirao apsolutnu zaštitu. Zbog toga je sistem dopunjen FFP2 filterom.

Belair 3000 - undefined

Foto: Belair Solutions


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)