Švicarska ima tešku situaciju, ali ne uvodi mjere: Nema panike

0
Radiosarajevo.ba
Švicarska ima tešku situaciju, ali ne uvodi mjere: Nema panike
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Švicarskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 4.241 nova slučaja koronavirusa, a preminulo je 19 osoba. Od početka pandemije registrirano je 304.593 osoba koje su zaražene koronom, a život je izgubilo 4.241 ljudi.

Politika, vlasti i društvo na sve reagiraju opušteno, piše Deutsche Welle. U mnogim mjestima su barovi, restorani i kina i dalje otvoreni, na tržnicama vlada gužva, u kockarnicama se kocka, u teretanama znoji, a otvorene su i javne kuće. 

Savezna vlada je prvog oktobra ukinula odredbu da na velikim priredbama smije biti maksimalno 1.000 gledatelja. U trgovačkim centrima po cijeloj zemlji započelo je predbožićno trgovanje. U jednom trgovačkom centru je tim povodom organizirana nagradna igra kod koje su stotine ljudi nagurani jedni uz druge nastojali doći do srećke.

„Švicarskoj je važnija štedljivost od života“, bio je jedan od naslova ovih dana u američkom časopisu Foreign Policy. Autor je švicarski historičar Joseph de Weck. On se zgraža nad izjavom ministra financija Uelija Maurera koji je rekao da si Švicarska ne može priuštiti drugi lockdown. 

„On pokazuje da je za Švicarsku potpuno u redu voditi raspravu o tomu što je važnije, zdravlje ili novac", izjavio je on za televizijsku stanicu SRF.

Maurer ostaje pri tome. U videointervjuu za web-stranicu svoje stranke, desne Švicarske narodne stranke SVP, on je 10. novembra izjavio da naučnici vide samo zdravlje, ali da se mora i novac zarađivati. Da bi zapravo kantoni morali djelovati. Federalizam je u Švicarskoj jako važan. Kantoni svoje nadležnosti brane svim sredstvima. Samo su na početku korona-pandemije bili jako suzdržani. 

Proljetos je onda savezna vlada preuzela stvar u svoje ruke i na četiri sedmice zatvorila sve trgovine, klubove i restorane. Ali nakon što se stanje malo poboljšalo, krizni štab je u junu raspušten i odgovornost je prepuštena kantonima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije