Svi poslovi Wagner grupe u srcu Afrike: "Sad se pojavilo i novo lice, misteriozna Nafisa"

1
Radiosarajevo.ba
Svi poslovi Wagner grupe u srcu Afrike: "Sad se pojavilo i novo lice, misteriozna Nafisa"
Foto: CNN / Nafisa Kiryanova

Na njegovom posljednjem putovanju u Srednjoafričku Republiku (CAR) prošlog mjeseca, bivši šef ruske plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, posjetio je La Maison Russe, ili Ruski Dom, kulturni centar blizu ruske ambasade u glavnom gradu, gdje se fotografisao sa svojim saradnicima i lokalnim stanovnicima.

Institut i njegove raznovrsne aktivnosti su jasni primjeri kako je ova plaćenička grupa postala zamjena za rusku državu u zemlji i simbol izazova pred predsjednikom Vladimirom Putinom dok pokušava povući kontrolu. Nakon Prigožinovog pokušaja puča u junu i njegove kasnije smrti u avionskoj nesreći izvan Moskve samo dva mjeseca kasnije, Rusija je uključena u trku da centralizira njegovo carstvo na afričkom kontinentu, koje uključuje hiljade boraca, širok spektar poslovnih posjeda.

Dok Kremlj pokušava obuhvatiti opsežnu komercijalnu mrežu Wagnera, šta dalje čeka ovu grupu ostaje nejasno. Ali znakovi onoga što budućnost može donijeti u CAR-u, jednoj od prvih klijentskih država te organizacije i njenom laboratoriju na kontinentu, počinju se pojavljivati u Banguiju. Ovdje se čini da Rusija konsolidira operacije Wagnera i istovremeno nastavlja vršiti svoj uticaj. Poruka koju Moskva želi poslati čini se da je: poslovanje ide kao i obično.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Ruska dominacija u CAR je vidljiva svuda. Na cestovnim barovima, lokalci ispijaju Afričko Ti L'Or pivo i Wa-Na-Wa votku koju proizvodi kompanija povezana sa Wagnerom. U međuvremenu, ruski donirani borbeni avioni nadlijeću, piše CNN.

Na kulturnom centru, ruska trobojka leluja se iznad. Izvan njega, karusel s kupolom luka vrti se u dvorištu.

"La Maison Russe je živčani centar svih aktivnosti Wagnera u Centralnoafričkoj Republici", rekla je Nathalia Dukhan, viša istražiteljica u organizaciji The Sentry, neprofitnoj organizaciji iz SAD-a koja je pratila Wagner, za CNN.

Srušio se avion u Africi: Jesu li u njemu bili Wagnerovci?

Srušio se avion u Africi: Jesu li u njemu bili Wagnerovci?

Prema The Sentry, ovaj centar je dom raznovrsnim operacijama povezanim s poslovnim poduhvatima Wagnera - grupa ga koristi za prodaju zlata i dijamanata te zabavu VIP gostiju. Također organizira događaje s ciljem "širenja ruske kulture dok promoviše pro-moskovski pogled na međunarodne odnose", rekla je Dukhan.

Plaćenici iz Wagnera operiraju u CAR-u od najmanje 2018. godine, štiteći predsjednika Faustina-Archangela Touaderu i obučavajući vojne regrute. Trupe Wagnera su se borile protiv pobunjenika u građanskom sukobu zemlje koji traje više od deset godina, šireći tako ruski uticaj u ovoj bogatoj mineralima zemlji. Wagner je osigurao niz unosnih koncesija za rudarenje dijamanata i zlata u zemlji te je snažno prisutan u industriji drveta.

All Eyes on Wagner, inicijativa otvorenog pristupa koja prati ovu grupu, tvrdi da je Ruski Dom registrovan kao poslovni subjekt u Banguiju, ali nema veze sa agencijom Rossotrudnichestvo, koja je ruska državna agencija koja koordinira kulturne institute širom svijeta.

Poznato ko će preuzeti vodstvo nad Wagner grupom nakon smrti Jevgenija Prigožina

Poznato ko će preuzeti vodstvo nad Wagner grupom nakon smrti Jevgenija Prigožina

"La Maison Russe... je glavni primjer kako je Wagner grupa bila zamjena za rusku državu", rekao je All Eyes on Wagner za CNN. Dodao je da služi interesima i Wagnera i Rusije: "Promovira Wagnerova piva kroz ekskluzivne događaje, prikazuje Wagnerove filmove, ugostitelji Prigozhina i poziva ruske delegacije Ministarstva odbrane da održe predavanja o rusko-centralnoafričkoj vojnoj saradnji".

Centar je dugi niz godina vodio Dmitrij Siti, bivši Prigozhinov zamjenik koji je igrao "vodeću ulogu" u CAR-u za Wagner, prema Evropskom vijeću.

Međutim, Siti, koji je sankcioniran od strane Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država zbog "teških povreda ljudskih prava", i preživio atentat u decembru 2022. godine, možda je zamijenjen.

Lokalni mediji su nedavno izvještavali da je nova direktorica preuzela Ruski Dom, nazivajući je Nafisa. Bila je prikazana na fotografijama Prigožina tokom njegovog posljednjeg posjeta CAR-u, ali nema dokaza da je imala bilo kakve veze sa Wagnerom prije aprila.

Pristup Ruskom Domu je izuzetno ograničen. Nijednim zapadnim novinarima nije dopušten pristup, a zahtjevi CNN-a za snimanje u centru su ponavljano odbijeni od strane navodno nove direktorice. Kada je ekipa CNN-a posjetila lokaciju koristeći skrivenu kameru, ona se predstavila kao Nafisa Kiryanova.

"Sve je OK": Pojavio se navodno posljednji snimak Prigožina prije pada aviona?

"Sve je OK": Pojavio se navodno posljednji snimak Prigožina prije pada aviona?

Koristeći društvene medije i druge povezane profile, CNN je otkrio da se također koristi drugim imenom: Anfisa Alexandrovna Kiryanova. YouTube kanal povezan s Kiryanovom pokazuje da je još prije devet mjeseci dijelila video recenzije kozmetičkih proizvoda. Na online rezimeu tvrdi da je radila kao prevodilac i da je pohađala Sorbonu u Parizu i Moskovski državni jezički univerzitet.

Obučena u lokalnu odjeću i srebrne štikle, Kiryanova je dala CNN-u brzu turu po institutu. U tri šatora izvan centra održavaju se časovi ruskog jezika, dok se ruski filmovi prikazuju u bioskopskoj sali.

Maskirani muškarac, koji je izgledao kao plaćenik iz Wagnera, prošao je pored šatora prema parkingu iza. Kiryanova nije htjela potvrditi ko je bio i nije želela pokazati CNN-u restriktirano područje kuda se uputio.

Pokopan Jevgenij Prigožin: Vladimir Putin se nije pojavio na sprovodu

Pokopan Jevgenij Prigožin: Vladimir Putin se nije pojavio na sprovodu

Kada je CNN upitao Kiryanovu o njenom prisustvu u pozadini fotografija snimljenih Prigožinom u centru, pitala je: "Oh, možete li mi to pokazati?" Nakon što su joj pokazane slike, škrtarila je i priznala: "Dobro, da, to je dobro".

Govoreći o posjeti Prigožina i budućnosti Wagnera u CAR-u, Kiryanova je rekla da njegova smrt ništa ne znači za rusku misiju u zemlji.

"Da li se nešto mijenja ako, ne znam, predsjednik vaše zemlje umre? Znači li to da vaša zemlja prestaje postojati? ... Misija i dalje traje, ruska kulturna misija i dalje traje", rekla je. Na pitanje ko sada nadgleda centar, Kiryanova je rekla da je Syty "odgovoran za šefa cijele misije i vodi neke druge smjerove".

Syty i savjetnik za sigurnost Wagnera za predsjednika Touadera, Vitali Perfilev, koji je također sankcioniran od strane SAD-a i Evropske unije, i dalje su bili prisutni u CAR-u do prošle sedmice. Diplomatski dužnosnik koji je govorio za CNN pod uvjetom anonimnosti rekao je da su se ova dva muškarca vratila u Moskvu i vratila se, što sugerira da su potpisala nove ugovore sa Ministarstvom odbrane Rusije.

Isplivao jezivi intervju: Prigožin 'predvidio' vlastitu smrt?

Isplivao jezivi intervju: Prigožin 'predvidio' vlastitu smrt?

Oba su se povukla u sjenke u posljednjim mjesecima i odbila su ponovljene zahteve CNN-a za intervjuima.

Diplomatski dužnosnik je rekao da je Wagner ostavio trajni trag u CAR-u sa samo oko 1.000 plaćenika na terenu. Sada, Rusija započinje usmjereni proces reorganizacije, pokušavajući smanjiti operativne troškove Wagnera u CAR-u, rekao je dužnosnik. Taj napor ima dvije komponente: prisiljavati borce da potpišu nove ugovore i povući ih natrag kako bi koncentrirali kontrolu u većim gradskim centrima.

U julu i avgustu, transportni avioni Ilyushin IL-76 rotirali su svake sedmice kako bi odvezli borce nazad u Moskvu da potpišu ugovore, rekao je dužnosnik, dodajući da se procjenjuje da se oko 150 nije vratilo.

Postoje očigledni znakovi ponovne koncentracije trupa širom glavnog grada. Plaćenici iz Wagnera voze se oko Banguija u neobeleženim pikapima obojenim zeleno ili peskovitom bojom. Nalaze se na ulicama i kupuju u prodavnicama, obučeni u balaklave dok biraju kekse, banane i boce Coca-Cole. Wagnerov protokol nalaže da moraju uvijek pokrivati lica - čak i u situacijama kao što je pregledanje obuće na buvljaku.

Putin pojačao sumnje da je kriv za Prigožinovu sudbinu: Evo šta je sada napravio Wagnerovcima

Putin pojačao sumnje da je kriv za Prigožinovu sudbinu: Evo šta je sada napravio Wagnerovcima

Unatoč neuspjelom pobuni Wagnera i kasnijoj smrti Prigožina na hiljade kilometara sjevernije, malo toga se promijenilo u odnosu CAR-a s Rusijom, prema Fidèle Gouandjiki, višem savjetniku predsjednika Touadera.

CNN se sastao s Gouandjikom u njegovoj vili u glavnom gradu. Visok i posijed, nosio je majicu s natpisom "Je suis Wagner" - "Ja sam Wagner", na francuskom jeziku, tvrdeći da mu ju je sam Prigozhin poklonio. "On je bio moj prijatelj, bio je moj najbolji prijatelj pred svim centralnoafričkim narodom", rekao je o pokojnom šefu plaćenika.

"Rusi su nam donijeli mir", rekao je, dodajući: "Veoma smo zadovoljni što je gospodin Jevgeny Prigozhin u kratkom roku, godinu dana, protjerao pobunjenike, i naša zemlja je 100% okupirana našom vojskom."

Gouandjika tvrdi da je Putin nedavno razgovarao s Touaderom i uvjerio ga da: "Sve će biti kao jučer. Biće bolje sutra i prekosutra. Tako da nemamo nikakvih žaljenja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije