Olaf Scholz pozvao Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini

2
AA
Olaf Scholz pozvao Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini
Foto: EPA / Olaf Scholz, njemački kancelar

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini i povuče svoje trupe iz te zemlje.

"Ne zaboravimo da je Rusija odgovorna za ovaj rat. A, predsjednik Rusije je taj koji to može okončati u bilo koje vrijeme jednom jedinom naredbom", rekao je Scholz u utorak obraćajući se na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Njemački lider je podvukao potrebu za istinskim mirovnim rješenjem koje bi garantovalo sigurnost i slobodu Ukrajine.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Trebali bismo biti svjesni lažnih rješenja koja predstavljaju mir samo po imenu. Mir bez slobode naziva se ugnjetavanje. Mir bez pravde naziva se diktat. To se sada konačno mora shvatiti i u Moskvi", naglasio je Scholz.

Njemački socijaldemokrata je rekao da principe UN-a o nepovredivosti granica i suverenoj jednakosti svih država moraju poštovati svi kako bi se obezbijedio mir i stabilnost.

"U multipolarnom svijetu 21. stoljeća nema mjesta za revizionizam i imperijalizam. Griješi svako ko pretpostavlja da manje zemlje predstavljaju dvorište većih zemalja", rekao je Scholz.

Scholz je također ukazao na svjetske posljedice rata u Ukrajini i izrazio podršku svim diplomatskim naporima za postizanje istinskog mira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije