Isplivao jezivi intervju: Prigožin 'predvidio' vlastitu smrt?

1
Radiosarajevo.ba
Isplivao jezivi intervju: Prigožin 'predvidio' vlastitu smrt?
Foto: Wagner / Jevgenij Prigožin

Video snimka starog intervjua sa šefom Wagnera Jevgenijem Prigožinom potaknuo je nagađanja na internetu o njegovoj smrti.

U snimci Prigožin govori o tome kako bi radije umro nego lagao svojoj zemlji i uspoređuje nestabilnu Rusiju sa avionom koji se raspada u zraku, u jezivom predviđanju vlastite smrti u padu zrakoplova.

"Danas smo dosegli tačku ključanja", kaže Prigožin u snimci. "Zašto govorim tako iskreno? Zato što nemam pravo pred tim ljudima koji će dalje živjeti u ovoj zemlji. Njima se sada laže. Bolje me ubijte".

Vlast propustila šansu: Stupile su na snagu izmjene Ustava FBiH koje je nametnuo Schmidt

Vlast propustila šansu: Stupile su na snagu izmjene Ustava FBiH koje je nametnuo Schmidt

Vođa grupe plaćenika, koji je u junu predvodio neuspjeli puč protiv ruskog vojnog vodstva, poginuo je prošle sedmice u avionskoj nesreći. Ruski dužnosnici u nedjelju su potvrdili da je mrtav nakon što su proveli genetsku analizu pronađenih tijela.

Isječak intervjua dug 40 sekundi iz aprila podijeljen je u subotu na notornom Telegram kanalu Wagner grupe Siva Zona. Objava je izazvala stotine komentara - u nekima se upiralo prstom u Kremlj, a u drugima sugeriralo da je šef Wagnera znao da će biti ubijen.

U nekim se komentarima nagađalo da bi Prigožin još uvijek mogao biti živ, a jedna je osoba komentirala kako bi bilo ‘cool‘ da Prigožin i Sergej Surovikin, ‘general Armagedon‘ koji je razriješen dužnosti zapovjednika ruskih zračnih snaga istog dana kad je došlo do avionske nesreće, "sjede na Jamajci, piju piña coladu i puše golemi joint."

Nakon pada aviona u srijedu, kanali društvenih medija povezani s grupom Wagner tvrdili su da su ruski sistemi protuzračne obrane srušili avion, no uzrok nesreće još je nejasan. Kremlj inzistira da su sve tvrdnje kako ruski predsjednik Vladimir Putin stoji iza Prigožinove smrti apsolutna laž.

Mnogi zapadni promatrači, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena i direktora CIA-e Williama Burnsa, predviđali su posljednjih mjeseci da bi se Prigožin mogao suočiti s Putinovom osvetom nakon neuspjelog puča u junu.

Mnogi kritičari i neprijatelji ruskog predsjednika su mrtvi, a često su umrli u nasilnim ili misterioznim okolnostima, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije