Švedski kralj: Zakazali smo, veliki je broj umrlih, ovo je strašno

0
Hina
Švedski kralj: Zakazali smo, veliki je broj umrlih, ovo je strašno
Foto: EPA-EFE / Kralj Carl XVI Gustaf

Švedska je "zakazala" u svom odgovoru na pandemiju koronavirusa, izjavio je u četvrtak kralj Carl XVI Gustaf.

"Mislim da smo zakazali. Imamo veliki broj umrlih i to je strašno", rekao je kralj u dokumentarnom filmu o kraljevskoj obitelji čiji je isječak prikazan na javnoj televiziji SVT.

U Švedskoj, koja broji oko 10 miliona stanovnika, od novog koronavirusa je umrlo preko 7800 ljudi, znatno više nego u susjednim nordijskim zemljama.

"Ova pandemija je strašna kada uzmemo u obzir koliko je ljudi umrlo, koliko je tuge i frustracije u brojnim obiteljima, ali i kod vlasnika firmi koji su na koljenima", rekao je kralj Carl Gustav.

Početkom sedmice, komisija švedske vlade je zaključila da je zemlja uvelike podbacila u zaštiti starije populacije u domovima za stare i nemoćne, ali i u drugim ustanovama.

Na pitanje da li se boji infekcije COVID-om, 74-godišnji monarh je kazao da je je to "u posljednje vrijeme sve opipljivije".

"Šulja se sve bliže i bliže. To nije nešto što želite", odgovorio je kralj.

Prema švedskom ustavu, kralj nema formalnu političku moć te je prilikom izražavanja svojih stajališta znao biti kritiziran za prekoračenje ovlasti.

Na početku pandemije, kralj i kraljica Silvija su se samoizolirali u palači Stenhammer, oko 120 kilometara jugozapadno od Stockholma. Nedavno je njihov sin, princ Carl Philip, zajedno sa suprugom otišao u karantenu nakon što je potvrđeno da su pozitivni na virus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije