Panika u Švedskoj: Intenzivne krcate, građani podržavaju liberalne mjere

1
Radiosarajevo.ba
Panika u Švedskoj: Intenzivne krcate, građani podržavaju liberalne mjere
Foto: EPA-EFE / Švedska/Arhiva

Švedska se suočava s velikim porastom broja oboljelih od koronavirusa, a zbog nedostatnih medicinskih kapaciteta pomoć su ponudile susjedne države Finska i Norveška.

Stockholm još mora formalno zatražiti pomoć, kako bi se finski i norveški medicinari uključili u borbu protiv zaraze. Zdravstvene vlasti u švedskom glavnom gradu dosad su angažirale sve raspoložive liječnike, ali i vojne snage, kako bi se izborili s epidemijom, javlja Financial Times, a prenosi jutarnji.hr.

"Još nismo primili službeni zahtjev za pomoć, no vidimo kakva je situacija u švedskim bolnicama te smo spremni "uskočiti", rekla je glavna sekretarica finskog ministarstva za socijalnu zaštitu i zdravstvo Kirsi Varhila.

Mnoštvo umrlih

Švedska je tiokom prvog i drugog vala koronavirusa imala značajno veći broj zaraženih nego susjedne Norveška i Finska. Neki to pripisuju 'preliberalnom' modelu borbe protiv pandemije, koji nije uključivao gotovo nikakve značajnije restriktivne epidemiološke mjere u usporedbi s tvrdim lockdownima kakvi su uvođeni diljem ostatka Europe.

Švedska je dosad zabilježila oko 1.400 umrlih od COVID-19 samo tokom decembra.. U Norveškoj je u istom razdoblju preminulo 100, a u Finskoj 80 osoba.

Šveđani podržavaju liberalne mjere

Ključni čovjek stockholmske regije za zdravstvo Bjorn Eriksson rekao je ovoe sedmice kako regija ima još samo jedan raspoloživ krevet u jedinicama za intenzivno liječenje.

"To ne može biti cijena našeg ponašanja, odlazaka na piće nakon posla, božićnog šopinga ili međusobnih druženja, jer posljedice takvog ponašanja su strašne", istaknuo je.

Švedska je u međuvremenu pooštrila svoje preporuke na nacionalnom i lokalnom nivou, no još uvijek nije donijela jasne propise, što je strategija koja nailazi na odobravanje većine stanovništva.

Ipak, vlada lijevog centra radi na pandemijskom zakonu koji bi bio okvir za moguće zatvaranje trgovina i javnog prijevoza, no vjeruje se da on neće stupiti na snagu prije proljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije