Švedska još u novembru 2019. imala slučaj koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Švedska još u novembru 2019. imala slučaj koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ugledni švedski epidemiolog Anders Tegnel, koji je privukao pažnju svjetske javnosti zbog jedinstvenog i blagog pristupa te zemlje prema pandemiji koronavirusa, izjavio je da je u toj državi još u novembru 2019. godine otkriveni inficirani smrtonosnom zarazom.

Tegnel je kazao da su to vjerovatno individualni slučajevi koji su detektovani među putnicima koji su došli iz Wuhana.

„Nije bilo širenja koronavirusa van Wuhana dok nije stigao kasnije u Europu. Međutim, mislim da je smo još u novembru i decembru zabilježili infekciju kod ljudi koji su putovali iz Wuhana. Ovo ne zvuči uopšte čudno, već potpuno prirodno“, rekao je Tegnel za “TT news”, prenosi Daily mail.

Komentar Tegnela dolazi samo dan pošto je francuska bolnica koja je pregledala stare uzorke pacijenata s upalom pluća otkrila je da je liječila čovjeka koji je imao COVID-19 još 27. decembra, gotovo mjesec prije nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

Stockholm, 1. april 2020. - undefined

Foto: EPA-EFE: Stockholm, 1. april 2020.

Yves Cohen, šef reanimacije u predgrađu Pariza, rekao je za BFM TV da su naučnici ponovo pregledali uzorke 24 pacijenta liječenih u decembru i januaru koji su bili negativni na grip.

„Od 24 pacijenata imali smo jednog koji je bio pozitivan na COVID-19 27. decembra“, rekao je  Yves Cohen.

Kako je dodao, reprodukcijski faktor nekoliko dana je ispod jedan, što znači da zaražena osoba prosječno zarazi manje od jedne osobe.

„To znači da će se epidemija postepeno smanjivati“, rekao je Tegnel za televiziju SVT.

Ove pohvale su izrečene uprkos tome što je Švedska, zemlja sa 10 i po miliona stanovnika do sada imala više od 23.000 zaraženih, a ukupan broj preminulih je 2.854.

To je više od njenih sjevernih komšija koji su za obuzdavanje pandemije COVID-19, uveli strožije mere.

Norveška je sa 5,4 miliona stanovnika imala ukupno 7.680 zaraženih i 207 smrtnih slučajeva, a u Finskoj sa 5,5 miliona stanovnika potvrđeno je 4.906 inficiranih i 206 preminulih osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije