Švedski epidemiolog iznio nevjerovatnu tvrdnju: Gotovo niko ne primijeti da ima koronu

Radiosarajevo.ba
Švedski epidemiolog iznio nevjerovatnu tvrdnju: Gotovo niko ne primijeti da ima koronu
Foto: SVT / Johan Giesecke

Ugledni švedski državni epidemiolog Johan Giesecke gostujući na švedskoj televiziji SVT kazao je da skoro niko od građana ne primjeti da ima koronavirus.

Poznata Bosanka iz Stockholma: Kako se borim protiv korona krize na švedski način

Naida Imamović, dugogodišnja novinarka i urednica, poznato TV lice, koja je, između ostalog, napisala i knjigu o nogometnim reprezentativcima Bosne i Hercegovine koji su odveli Zmajeve na Svjetsko prvenstvo u Brazil, napravila je medijsku pauzu i preselila se u Švedsku.

“Gotovo niko ne primijeti da ima virus. Jučer su rezultati nove studije pokazali da je najmanje 11 posto davatelja krvi u Stockholmu pozitivno na prisutnosti antitijela protiv koronavirusa, što znači da su već imali virus prije davanja krvi”, tvrdi Giesecke, prenosi portal Fokusonline.

Giesecke procjenjuje da je moguće da je 500.000 do 600.000 stanovnika Stockholma već imalo koronavirus, s obzirom na činjenice da su darivatelji krvi zdraviji od ostalih te da testovi otkrivaju prisutnost virusa kod samo 70 posto onih koji ga imaju.

“Ako testirate deset ljudi koji imaju virus, testovi će pokazati da ga je imalo samo sedam. No, važno je da testovi ne pokazuju suprotno, oni nikada neće pokazati da ste imali koronavirus ako ga niste imali”, dodao je Giesecke.

Bosanci iz Švedske: Evo kako je moguć život u doba korone bez strogih mjera

Švedska je jedina europska zemlja koja nije uvela stroge mjere u suzbijanju širenja novog soja koronavirusa COVID-19 Da veliki broj stanovnika izlazi u prirodi, posjećuje izletišta gdje provode slobodno vrijeme, ali ne grupirajući se, svjedoči za portal Radiosarajevo.ba o životu u Švedskoj u doba pandemije Amir Omerović, Sarajlija koji već 14 godina živi u Linköpingu i radi kao regionalni sindikalni ombudsman za zaštitu prava radnika.

Dok neki osjećaju simptome poput suhog kašlja i groznice, mnogi mogu prenijeti virus, a da uopće ne primijete. Broj onih koji nemaju nikakve simptome prema Gieseckeu je nevjerojatan - čak 99 posto.

“Njih 99 posto ili više njih ne zna da su ga imali. U ogromnoj većini slučajeva oni koji ga imaju ne primijete to. Od onih koji imaju simptome, neki se razbole, neki se ozbiljno razbole, a neki umru. No, to je izrazito mali udio", kazao je ovaj stručnjak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije