Skandal: Vodeći epidemiolog dao ostavku, u samoizolaciji ga posjećivala ljubavnica

Radiosarajevo.ba
Skandal: Vodeći epidemiolog dao ostavku, u samoizolaciji ga posjećivala ljubavnica
Foto: Guardian / Neil Ferguson

Neil Ferguson, vodeći britanski epidemiolog, napustio je savjetodavnu poziciju u vladi i kabinetu premijera Borisa Johnsona nakon što je otkriveno da je prekršio mjere samoizolacije.

Naime, Fergusona, koji je javnosti govorio o značaju samoizolacije, zapravo je dva puta posjetila ljubavnica, udata žena koja inače živi sa suprugom i dvoje djece.

Kako mediji prenose, 38-godišnja Antonia Staats je tako koštala Fergusona značajne pozicije, a ovaj 51-godišnji ekspert je u razgovoru za Telegraph priznao svoje kršenje normi i potvrdio ostavku.

"Napravio sam grešku, priznajem da nisam smio postupiti ovako i žalim zbog onoga što sam napravio. Ostavku podnosim iz moralnih razloga, jer smatram da sam iznevjerio očekivanja javnosti. Vodio sam se time što sam ranije pozitivno testiran na koronavirus i što sam ga prebolio, tako da sam pretpostavio da više nisam potencijalno opasan.

Mislio sam da za mene, pošto sam prebolio ovu bolest, pravila više ne vrijede. Možda je to i istina, ali zaista nisam smio tako postupiti, sve dok postoji i zrno sumnje. Nisam shvatao da moji postupci mogu utjecati na stav javnosti i promijeniti njen odnos prema pandemiji. Žao mi je, pogriješio sam", objasnio je Ferguson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije