Sve više zločina nad Ukrajinkama: "Ruski vojnik silovao ženu pred njenim djetetom"

6
Radiosarajevo.ba
Sve više zločina nad Ukrajinkama: "Ruski vojnik silovao ženu pred njenim djetetom"
Foto: EPA-EFE / Sve više ruskih zločina u Ukrajini

Ukrajinska zastupnica Maria Mezanceva upozorava da se tijekom ruske invazije na tu zemlju događaju seksualna zlostavljanja žena te da Ukrajina neće šutjeti o tome, piše The Guardian.

U televizijskom intervjuu, Mezanceva je istaknula slučaj iz mjesta Brovari kod Kijeva gdje je jedna žena silovana pred svojim djetetom.

To je potvrdila i glavna tužiteljica Irina Venediktova koja je kazala da vlasti istražuju slučaj te da su ruske vlasti upoznate s informacijom da je izdan nalog za hapšenjem vojnika.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Postoji jedan slučaj o kojem se nedavno vrlo naširoko raspravljalo jer ga je zabilježilo tužiteljstvo koje je pokrenulo službenu proceduru", kazala je Mezancova te dodala kako je jedan muškarac u Brovarima ubijen dok je njegova supruga potom silovana.

"Njegova žena je, žao mi je, ali moram to reći, silovana nekoliko puta pred svojim maloljetnim djetetom", kazala je te dodala kako se vjeruje da je vojnik nakon silovanja prijetio njenom djetetu.

Mezencova je rekla da sve slučajeve zlostavljanja treba procesuirati i da "pravda mora pobijediti".

"Postoji puno više žrtava, a ne samo ovaj jedan slučaj koji je glavni tužitelj javno objavio. Naravno, očekujemo da će biti objavljeni kada žrtve budu spremne razgovarati o tome", rekla je te dodala kako sada žrtve još nedovoljno prijavljuju zlostavljanja.

Potom je dodala: "O zlostavljanjima sigurno nećemo šutjeti."

O seksualnim zlostavljanjima žena ovoga mjeseca govorila je i ukrajinska zastupnica Lesija Vasilenko koja je u obraćanju britanskim zastupnicima kazala da ruski vojnici siluju žene.

"Imamo izvještaje o grupnom silovanju žena. Govorimo o starijim građankama. Većina tih žena je ili pogubljena nakon zločina silovanja ili su si oduzele život", kazala je tada Vasilenko, piše Telegram.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije