Vojna analiza: Šta ruska vojska trenutno pokušava napraviti u Ukrajini

5
Radiosarajevo.ba
Vojna analiza: Šta ruska vojska trenutno pokušava napraviti u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Ruski vojnik u Ukrajini

Trenutni cilj Rusije u Ukrajini jeste sporo i metodično zauzimanje gradova - posljednja je procjena vojnog stručnjaka dr. Jacka Watlinga, naučnog saradnika za kopneno ratovanje u londonskom obrambenom think tanku Royal United Services Institute.

Watling je procjenu ruskih kretanja unutar Ukrajine dao za BBC.

Kako je istaknuo, Rusi su trenutno angažirali većinu snaga koje imaju i većina tih snaga unutar je Ukrajine; on je stava da trenutno nisu u stanju "bolje" prerasporediti snage po zemlji.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

"Dakle, ono što određuje gdje sada napreduju jeste mjesto gdje ulažu glavne napore u smislu resursa i logistike. Glavni napor u ovom trenutku je jug, gdje pokušavaju završiti bitku za Mariupolj, a zatim zaokružiti bok ukrajinskih vojnih jedinica u Donbasu, kako bi ih pokušali odsjeći, potiskujući ih tako na sjever s južne osovine."

No, statični su između Hersona i Mikolajiva, dodaje dr. Watling, i malo je vjerojatno da će uspjeti napredovati na tom planu, dodaje:

"Više rade na probijanju na sjever, od Krima duž rijeke Dnjepar kako bi pokušali opkoliti područje operacija združenih snaga, gdje se nalaze mnoge od najboljih ukrajinskih jedinica."

On objašnjava:

"Budući da je ruski moral nizak, jer nemaju brojke da zauzmu te gradove na juriš, oni ih okružuju i onda izgladnjuju ljude, i postupno uništavaju grad granatiranjem."

Rusi su, komentirao je dr. Watling, sada su u poziciji u kojoj mogu osigurati samo jednu po jednu osovinu.

"Čini se da im je trenutno prioritet poraziti ukrajinske snage u Donbasu ako mogu. Nakon što završe u Mariupolju, vjerojatno će ojačati osovinu protiv Harkiva sjeverno od Donbasa. Stoga je namjera vrlo sporo i metodično hvatanje gradova jednog po jednog", zaključio je.

Kretanje ruskih trupa, 26. mart 2022. - undefined

Foto: BBC: Kretanje ruskih trupa, 26. mart 2022.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije