Memorijalni centar Srebrenica ponudio pomoć Ukrajini u istraživanju ratnih zločina

18
Radiosarajevo.ba
Memorijalni centar Srebrenica ponudio pomoć Ukrajini u istraživanju ratnih zločina
Foto: MC Srebrenica / Suljagić, Miniali i Hafizović

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine Ševket Hafizović i direktor Emir Suljagić danas su se u Sarajevu susreli sa otpravnikom poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini gospodinom Serhii Minialiom.

Ovom prilikom su predstavnici Memorijalnog centra izrazili spremnost da pruže svu raspoloživu podršku Vladi Ukrajine u istrazi ratnih zločina koji su počinjeni u agresiji Ruske Federacije na ovu zemlju.

"Razgovarali smo s gospodinom Minialiom. On je vrlo svjestan kompleksnosti procesa donošenja odluka u našoj zemlji, koje nerijetko ograničavaju institucije sistema da adekvatno reaguju u ovakvim situacijama. Zbog toga cijeni spremnost Memorijalnog centra da, uvažavajući svoj mandat i kapacitete, bude podrška institucijama Ukrajine u monitoringu, istragama i budućem dokazivanju onoga što se bez sumnje dešava trenutno na tlu te zemlje - zločina protiv čovječnosti i zločina protiv civilnog stanovništva", kazao je Hafizović.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Istaknut je dosadašnji rad Mehanizma za sprječavanje genocida i zločina protiv čovječnosti Memorijalnog centra Srebrenica, kao i saradnja institucije sa drugim lokalnim partnerima na podizanju svijesti o situaciji u Ukrajini.

"Nedvosmisleno je riječ o invaziji i agresiji Ruske Federacije na suverenu državu. I ne samo to, već smo svjesni da već sada možemo govoriti o počinjenim ratnim zločinima, posebno kroz prizmu namjernog targetiranja civilnih naselja u Harkivu, Kijevu, ali i drugim dijelovima zemlje.

Uprkos podršci međunarodne zajednice kroz sankcije, nabavku oružja, primanje izbjeglih, jasno je da su u borbi sa Ruskom Federacijom, Ukrajinci prepušteni sami sebi“, naveo je Emir Suljagić.

Dijelimo to iskustvo, dodao je, stoga ih najbolje razumijemo.

"Neki donosioci odluka u našoj zemlji nisu spremni da osude agresiju Rusije, ali to ne smije biti izgovor za nas - moramo uraditi sve što je u našoj moći da pomognemo. Naše istraživačke kapacitete i naše iskustvo stavljamo na raspolaganje našim prijateljima iz Ukrajine. Moramo raditi na tome vjerujući da će, prije ili kasnije, pravda stići one koji su nalogodavci i izvršioci zločina nad nevinim narodom Ukrajine", zaključio je Suljagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije