Američki general tvrdi: Žestoki ukrajinski otpor nije slučajnost

3
Radiosarajevo.ba
Američki general tvrdi: Žestoki ukrajinski otpor nije slučajnost
Foto: EPA-EFE / Kijev, 1. mart 2022. godine

Žestoki otpor Ukrajinaca kojim su dočekali rusku invaziju na svoju zemlju i ogromni napori koje obični građani svakodnevno ulažu kako bi se suprotstavili ruskoj vojsci u ratu koji trenutno traje iznenadili su mnoge zapadne posmatrače.

Različite grupe građana u Ukrajini, među kojima su uredski službenici, misice, starije osobe i veterani, uzeli su oružje u ruke protiv ruske osvajačke vojske, navodi se u članku penzioniranog američkog generala Mikea Ripassa, bivšeg komandanta američkih specijalnih operacija u Europi, piše The Washington Post.

U članku, koji je objavljen pod naslovom Žestoki ukrajinski otpor nije slučajnost, Ripass smatra da okupljanje ukrajinskih dobrovoljaca iz svih društvenih grupa kako bi se oduprli ruskoj invaziji nije slučajnost.

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Postoji mnogo faktora koji su utjecali na to, kazao je.

Ukrajinci dijele patriotski žar da brane svoju domovinu, svoje domove i svoj način života pred razarajućom ruskom invazijom.

Rat je bio neizbježan, Ukrajinci pripemljeni za sukob

Kao rezultat toga, uslijedio je nacionalni odgovor, koji se, barem do sada, pokazao izrazito otpornim.

Prema bivšem komandantu američkih operacija u Europi, jedan od tih faktora je i činjenica da su ukrajinske vlasti bile svjesne da je rat neizbježan, stoga su pripremile svoje ljude za sukob.

Ukrajinske vlasti izdale su zakon u julu 2021. godine kojim se uspostavljaju "ukrajinske snage teritorijalne odbrane" i uspostavlja struktura za integraciju lokalnih milicija u svih 25 ukrajinskih oblasti, odnosno regija, kao i u većim gradovima.

Navedeni zakon također je predviđao formiranje snaga otpora u slučaju da Rusija napadne zemlju.

Kada je prošle sedmice počela ruska invazija na Ukrajinu, formirane su spomenute snage teritorijalne odbrane i zauzele su svoje položaje.

Kada se više od 130.000 građana dobrovoljno javilo da uzme oružje u ruke, postojala je spremna struktura kojoj su mogli pristupiti, piše u članku, a prenosi Al Jazeera.

Bivši komandant američkih specijalnih operacija u Europi skreće pažnju na neravnotežu snaga između ukrajinske vojske i narodnog otpora, koji je podržava, i ruskih snaga.

Ruski napadač s više od 160.000 vojnika

Rusija je poslala tehnološki superiornu vojsku s više od 160.000 vojnika, koji djeluju u oko 100 taktičkih grupa, a u ratu su korištene i dalekometne rakete, zračne snage i mornarica.

Ripass zaključuje da ruski predsjednik Vladimir Putin nastoji potčiniti Ukrajinu, pa pregovori s njim možda neće dovesti do zaustavljanja rata.

Također, smatra da je žestok ukrajinski otpor u stanju pobrkati Putinove strateške računice, jer ga taktički nadmudruju i nanose bolne udarce Putinovom ponosu i moći putem društvenih mreža.

Autor smatra da su to stvari kojima ukrajinske snage otpora nastoje učiniti rat protiv Ukrajine bolnim za rusku vojsku do te mjere da ne mogu preuzeti kontrolu nad njom.

To su do sada, kako je rekao, uspjeli postići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije