"Putin iz 2019. i ovaj iz 2022. nisu isti": Velike promjene u ponašanju šefa Rusije

1
Hina
"Putin iz 2019. i ovaj iz 2022. nisu isti": Velike promjene u ponašanju šefa Rusije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Podrška iz Tuzle za Ukrajinu: Putin zločinac!

Ponašanje ruskog predsjednika Vladimira Putina u ukrajinskoj krizi otvorilo je prozor u svijet vladara koji se čini sve paranoičnijim i politički izoliranijim, kažu zapadni dužnosnici i analitičari za francusku novinsku agenciju AFP.

Neki zapadni čelnici, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, u prošlosti su nastojali tretirati Putina kao vjerodostojnog, iako tvrdog pregovaračkog partnera.

No, sve ideje o njegovoj pouzdanosti uništene su nakon što je njegovih poteza ove sedmice.

Dužnosnik francuskog predsjedništva, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da su u Putinovu govoru o Ukrajini bile pomiješane "rigidne i paranoične ideje" što je podsjetilo na dojam koji je Macron stekao u svojim petosatnim razgovorima s Putinom iza zatvorenih vrata u Kremlju ranije ovog mjeseca.

"Putin kojeg je on (Macron) susreo u Kremlju nije isti kojeg je vidio u decembru 2019.", rekao je taj dužnosnik.

"Ono što je pronašao u Kremlju bio je Putin koji je bio rigidniji i izoliraniji."

Macron se posljednji put sastao s Putinom na pariškom summitu o Ukrajini u decembru 2019. Ranije te godine također je ugostio Putina na razgovorima u svojoj ljetnoj rezidenciji na Mediteranu kako bi politički angažirao Rusiju. Tada je nasmiješeni ruski čelnik stigao galantno noseći buket cvijeća za suprugu francuskog predsjednika Brigitte.

No te su slike bile daleko od jezivih Putinovog poteza koje povlači još od govora u ponedjeljak, u kojem je neutemeljeno optužio Ukrajinu da traži nuklearno oružje i upozorio da je "kijevski režim" odgovoran za svako daljnje krvoproliće.

"Bila je to izuzetno nasilna analiza, sa zabludama i paranoična… s mnogo historijskih laži", rekao je francuski ministar za Europu Clement Beaune.

U neopreznim komentarima koje je prenio Press Association, britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da je Putin "potpuno prolupao" i da je on čovjek koji "bez prijatelja, bez saveznika".

Kada je Putin 2014. oteo Krim od Ukrajine, izazivajući šok zapadnih čelnika, američki mediji citirali su bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je rekla američkom predsjedniku Baracku Obami da Putin živi u "drugom svijetu".

Sada, proučavanje Putinova psiho profila još se pojačalo. Njegovo povijesno obraćanje u ponedjeljak navečer emitirano je nakon koreografiranog sastanka ruskog vijeća sigurnosti kojem je nazočilo dvadesetak dužnosnika - svi muškarci s izuzetkom predsjednice Gornjeg doma Valentine Matvijenko.

Dužnosnici su sjedili ukočeno na stolicama na udaljenosti od Putina koja je primjerenija teniskim terenima, a ruski predsjednik sjedeći za stolom promatrao je kako redom daju svoj pristanak na priznavanje odcijepljenih regija.

U bizarnom trenutku koji tek treba biti dobro objašnjen, Putin je podvrgao poniženju moćnog šefa protuobavještajne službe SVR Sergeja Nariškina jer je oklijevao. "Govori jasno! Sergej! Da ili ne?", podviknuo je Putin, nestrpljivo bubnjajući rukama po stolu.

Činilo se da je Nariškin svladan, a zatim je pogrešno rekao da bi te dvije regije trebale postati dio Rusije, ideja koja nije bila na Putinovom radaru.

"Ne razgovaramo o tome, niti razmatramo to!", prezirno se Putin nasmijao. "Razgovaramo o priznavanju neovisnosti ili ne!"

"Gola propaganda više nije dovoljna za stare prodavače magle i lopove. Oni žele krv", komentirao je oporbenjak Aleksej Navaljni, trenutno u logoru, nazivajući Putina "šefom (sovjetskog) politbiroa 21. stoljeća." U svakom slučaju, Nariškinova kalvarija ostala je u konačnoj verziji snimke.

Francuski pisac Michel Eltchaninoff, autor knjige "U glavi Vladimira Putina", rekao je da je, iako je Putin ranije iznosio takve ideje, došlo do zabrinjavajućih promjena u njegovu stilu i nastupu.

"Ova pomalo sadistička, ponižavajuća inscenacija imala je nevjerojatan učinak", a Putin je odlučan "pokazati da odlučuje sam" u igrokazu koji se činio gotovo kao prikaz moći "iz Staljinova doba".

"Kod Putina postoji neka vrsta gubitka veze sa stvarnošću za račun njegove ideologije koja se može opisati kao paranoična", rekao je za AFP. "Uvijek smo govorili da je bio pragmatičan vođa, dobar taktičar. Hoće li žrtvovati svoj pragmatizam u ime svoje ideologije? Moguće je", rekao je.

Ugledna ruska analitičarka Tatjana Stanova, osnivačica političkog savjetodavnog centra R.Politik Center i nerezidentna znanstvenica u moskovskom Carnegie centru, predvidjela je mračna vremena koja slijede nakon govora.

"Danas je Vladimir Putin prešao na tamnu stranu povijesti", napisala je na svom računu na Telegramu. "Ovo je početak kraja njegova režima koji se sada može osloniti samo na bajunete."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije