Biden tvrdi: Putin želi oživjeti Sovjetski Savez

2
Radiosarajevo.ba
Biden tvrdi: Putin želi oživjeti Sovjetski Savez
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin i Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden rekao je večeras kako je ruski predsjednik Vladimir Putin odvojen od ostatka svijeta i želi oživjeti bivši Sovjetski Savez.

"On ima puno veće ambicije od Ukrajine.

On zapravo želi ponovno uspostaviti bivši Sovjetski Savez. O tome se radi. I mislim da su njegove ambicije potpuno suprotne mjestu gdje je stigao ostatak svijeta", kazao je Biden, obraćajući se američkoj naciji.

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

BiH se odriče milijarde eura? Borjana Krišto: Rok je danas, mi ćemo se izjasniti u ponedjeljak

Biden je ostao nepokolebljiv u tvrdnji da će sankcije imati učinak na rusku agresiju nakon što je ta zemlja napala Ukrajinu.

"To će oslabiti njegovu zemlju. Morat će napraviti vrlo, vrlo težak izbor hoće li se nastaviti kretati prema tome da bude drugorazredna sila ili, zapravo, odgovoriti", rekao je Biden.

"Ako sada ne krenemo protiv njega ovim značajnim sankcijama, on će se ohrabriti", zaključio je Biden.

Sovjetski Savez ili Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR), naziv je za bivšu socijalističku državu u istočnoj Europi, srednjoj, sjevernoj i istočnoj Aziji. Nastala je 1922. na prostoru Carske Rusije pod vodstvom Vladimira Iljiča Lenjina i Komunističke partije, nestala 1991. godine, a sastojala se od 15 republika. Posljednji predsjednik bio je Mihail Gorbačov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije