ANUBiH o situaciji u Ukrajini: Još su svježa sjećanja na Sarajevo...

0
Radiosarajevo.ba
ANUBiH o situaciji u Ukrajini: Još su svježa sjećanja na Sarajevo...
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / S pressa danas u ANU BiH

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, oglasila se povodom trenutne situacije koja vlada u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Članovi ANUBiH istakli su solidarnost sa svim ukrajinskim građanima kojima su pružili nesebičnu podršku.

U nastavku pročitajte saopćenje ANUBiH koje prenosimo u cijelosti:

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

"U memoriji članova Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine još uvijek su svježa sjećanja na četverogodišnju agresiju na Bosnu i Hercegovinu, strašne posljedice uništavanja zemlje i opsadu Sarajeva koja je trajala 1425 dana.

Kao svjedoci agresije, s još uvijek svježim slikama strahota koje rat nosi, sa zabrinutošću primamo vijesti o ničim izazvanoj invaziji i razaranjima Ukrajine.

Svjesni posljedica koje agresija donosi, članovi ANUBiH dijele viziju zajedničkog života u miru za sve narode u Evropi i u svijetu općenito.

U ovim teškim vremenim naučnici i njihova udruženja imaju posebnu odgovornost u širenju istine. Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine se pridružuje International Science Council (ISC) i All European Academies (ALLEA) u njihovim saopštenjima o invaziji na Ukrajinu.

Članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izražavaju solidarnost sa ukrajinskim narodom i posebno s našim kolegama naučnicima.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine poziva sve relevantne institucije da prihvate svoju odgovornost i odmah zaustave ratna dejstva i razaranja u Ukrajini, te da spriječe moguće katastrofalne posljedice rata u Ukrajini na zemlje Zapadnog Balkana", poručeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije