Sve što treba znati o današnjim izborima u Americi

Radiosarajevo.ba
Sve što treba znati o današnjim izborima u Americi
CNN / Trump vs Clinton
Danas, u utorak 8. novembra, u Sjedinjenim Američkim Državama održavaju se predsjednički izbori, 58. po redu.

Izbori se održavaju svake četvrte godine na tzv. izborni dan, koji je od 1845. utorak iza prvog ponedjeljka u novembru.

Glavni kandidati koji se bore za fotelju u ovalnom uredu su Donald Trump (Republikanska stranka) i Hillary Clinton (Demokratska stranka). Trump je oficijelno nominiran za kandidata 19. jula ove godine, a Clinton sedam dana poslije. No, nisu samo Trump i Clinton kandidati – osim njih, za predsjedničku poziciju kandidirali su se i Gary Johnson (Libertarijanac), Jill Stein (Zeleni), Darrel Castle, Evan McMullin... cijelu listu predsjedničkih kandidata možete pogledati OVDJE.

Između Clinton i Trumpa samo je jedan posto razlike, prema posljednjim anketama, a ako vas treba podsjetiti, predizbornu kampanju obilježili su vatreni nastupi oboje kandidata, zapaljive izjave, teorije zavjere i sl.

Glasači u SAD-u danas neće direktno birati predsjednika i potpredsjednika, već članove Elektorskog/Izbornog kolegija (Electoral College) koji se biraju zasebno u 50 saveznih država i saveznom distriktu Columbia.

Elektorski kolegij broji 538 članova - Kalifornija kao država s najviše stanovnika ima najviše elektora (55), a slijede je Teksas (38) te New York i Florida (po 29). Slabo naseljene države poput Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane imaju samo po tri elektora. Kandidat koji osvoji 270 elektora – apsolutnu većinu od 538, je onaj pobjeđuje.

Ono što je neobično u SAD-u jeste da, kod biranja članova kolegija, vlada pravilo „pobjednik nosi sve“ (winner-takes-all, eng.), što znači da kandidat koji u toj državi osvoji većinu glasova – nevažno kojom razlikom – dobiva glasove svih njenih elektora, i upravo ovaj sistem onemogućava kandidatima trećih stranaka da postanu predsjednici. Ovaj sistem samo ne važi u Nebraski i Maineu.

Neke države tradicionalno glasaju za demokrate, druge su za republikance. Stoga se kandidati u kampanjama fokusiraju na onih desetak država koje od izbora do izbora mijenjaju stranu (Florida, Ohio, Virginia, Colorado, Sjeverna Carolina, Nevada). One se nazivaju "državama-borilištima". Među njima su najvrednije one s najvećim brojem elektora. Glavni je Ohio: iako zvuči pojednostavljeno, već pola stoljeća važi pravilo – ko je osvojio Ohio, uselio je u Bijelu kuću. Ovo je broj elektora u svakoj državi:

mapa_broj_elektora_izbori_SAD.jpg - (ZA UJUTRO) Sve što trebate znati o današnjim izborima u Americi

Više od 220 miliona Amerikanaca moći će glasati od 6 ili 7 sati ujutro, a glasačka mjesta se zatvaraju u 19 ili 20 sati, osim u Iowi i Sjevernoj Dakoti, gdje se zatvaraju u 21 sat. Prve glasove znat ćemo nakon što glasaju mještani malenog sela Dixville Notch (New Hampshire) – čak 24 sata prije nego što počnu stizati rezultati iz drugih država. Oni tradicionalno glasaju prvi, u ponoć, a ove godine u selu je registrirano – šest glasača.

Pretpostavlja se da ćemo oko 4 sata, u srijedu ujutro, znati koja strana je pobijedila.

Predsjednik se formalno inaugurira i preuzima dužnost 20. januara. 

Bira se Kongres, Senat, guverneri, glasa se i na referendumima...

Amerikanci danas glasaju i za novi saziv Zastupničkog doma Kongresa (435 zastupnika) – trenutnu većinu u ovom domu ima Republikanska stranka, a analitičari smatraju da Demokratska stranka ovu bitku ne može dobiti.

Bira se i trećina saziva Senata, a republikanci i u tom domu imaju većinu. Ipak, postoji mogućnost da im demokrati preotmu četiri mandata i da omjer nakon izbora bude 50-50. U tom slučaju odlučujući glas ima američki potpredsjednik. Pobijedi li Hillary Clinton na predsjedničkim izborima, takav rasplet značio bi da demokrati dobivaju prevagu u Senatu.

Također, 12 od 50 američkih država u utorak će birati nove guvernere, a diljem SAD-a održat će se i 157 raznih referenduma o različitim pitanjima. U Kaliforniji će se, primjerice, odlučivati hoće li pornografski glumci morati nositi kondome, u nekim državama građani će se izjašnjavati o legalizaciji marihuane, u drugima o minimalnim plaćama. Biraju se i hiljade dužnosnika na lokalnom nivou, gradski vijećnici, suci, gradonačelnici i šerifi...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije