Amerikanci mijenjaju stavove poslije skandala

Fena
Amerikanci mijenjaju stavove poslije skandala
EPA / Trump i Clinton
Dva dana pred predsjedničke izbore, američki mediji objavljuju rezultate različitih anketi i predviđaju pobjednika između Donalda Trumpa i Hillary Clinton.

Kako su objavili “Washington post” i “ABC news”, 48 posto anketiranih će glasati za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, dok će se 43 posto njih opredjeliti za republikanca Trumpa.

“Fox news” navodi da je Clintonova ispred Trumpa za samo dva posto, dok CNN piše da je ta razlika na oko tri procenta.

Istovremeno, “Los Angeles times” piše da 48 posto anketiranih podržava Trumpa, dok je 42,6 odsto za Clintonovu.

Neki drugi mediji i neke druge ankete govore da su dvoje kandidata potpuno izjednačeni, sa 44 posto glasova.

Kako smatraju pojedini analitičari, ovi rezultati pokazuju da Amerikanci biraju “manje od dva zla”.

 

To je razlog i zbog kojeg su PR eksperti s obje strane fokusirali na skandale koji mogu da promijene pravila igre u saveznim državama kao što je Florida.

Hillary Clinton je bila u jasnom vođstvu prema anketama do septembra, tačnije do obilježavanje godišnjice napada 9/11. Tada su brojke pokazivale da je ona u prednosti nad Trumpom s 46 naspram 42,9 posto. Šest dana kasnije, zbog bolesti i nesvjestice koja se dogodila u toku službe 11. septembra, Hillary je spala na samo procenat prednosti nad republikancem.

Septembar je možda bio mjesec izazova za Hillary, ali je oktobar pokazao da je težak za Trumpa, s veoma lošim nastupima u debatama i snimcima iz prošlosti, podrška Trumpu je s 45 spala na 41,4 posto, Trumpa su se mnogi republikanci odrekli, a neki su ga čak pozvali i da se povuče iz trke.

Do kraja oktobra činilo se da se Trump teško može vratiti u trku, ali su Hillaryini e-mailovi ponovo umješali prste. FBI je saopćio da će ponovo otvoriti istragu protiv demokratske kandidatkinje.

Iako FBI nije naveo da je Clintonova uradila “nešto pogrešno”, sama odluka je dovela do promjene stavova kod glasača, pa je podrška Trumpu od 42,5 posto 29. oktobra, skočila na 45,3 posto 2. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije