Škola prijavila učenika muslimana jer je držao "metak" na času

Anadolija
Škola prijavila učenika muslimana jer je držao "metak" na času
EPA / Ilustracija
Jedna katolička osnovna škola u Midlandsu, u središnjoj Engleskoj, prijavila je policiji svog učenika, muslimana, zbog navodnog "držanja metka" u učionici za kojeg je ispostavilo da je legura mesinga.

Britanski list The Guardian, pozivajući se na izvještaj "Tell Mame" koja se bavi islamofobijom u Velikoj Britaniji,  piše da je sedmogodišnji dječak, čiji identitet nije objavljen, bio "veoma uznemiren i zastrašen" kada su u njegovu kuću došla dva policajca

Policajce je na dječakovu adresu uputila katolička škola St Edward u Birminghamu nakon što je dječak u školi na času tvrdio da ima metak u ruci, dodajući kako njegov brat, koji je bio na kursu vojnih kadeta, ranije držao oružje. 

Utvrđeno je da je dječak u ruci držao leguru mesinga i da nije riječ o metku.

Dječakova majka, koja također nije imenovana, za "Tell Mamu" rekla je da njenoj kući policija ne bi bila upućena da njen sin nije musliman. Rekla je kako je duboko razočarana jer je uprava škole nije obavijestila o svemu.

"Mislim da se ništa od ovoga ne i dogodilo da mi nismo muslimani. Izgleda da moramo dokazivati našu nevinost. Ne želim da tužim policiju niti školu ali želim da kažem da se ovo ne smije raditi na ovaj način. Ne smiju se prema muslimanskoj djeci u školama ponašati drugačije nego prema ostaloj djeci", naglasila je dječakova majka.

Direktorica škole Joanne Kennett, sa druge strane, tvrdi kako bi iste policijske radnje bile poduzete i prema drugoj djeci i u istom slučaju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije