Svaki drugi Amerikanac podržava Trumpovu zabranu

Radiosarajevo.ba
Svaki drugi Amerikanac podržava Trumpovu zabranu
Uvodeći privremenu zabranu ulaska za državljane sedam većinski muslimanskih zemalja, novi predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je da će to pomoći da se SAD zaštiti od terorizma.

Anketa provedena 30. i 31. januara pokazala je da svaki drugi Amerikanac podržava zabranu iako se pristalice demokrata i republikanaca u tome jako razlikuju, prenosi Hina.

Ukupno 49 posto ispitanika slaže se s uredbom, a protiv je njih 41 posto.

Gotovo 53 posto demokrata "jako se protivi" Trumpovom potezu, dok se 51 posto republikanaca s njim "jako slaže".

Blizu 31 posto ispitanika reklo je da se zbog zabrane osjećaju sigurnijima, a 26 posto "manje sigurnima".

Trećina ispitanika (33 posto) rekla je da to neće ništa promijeniti ili da ne zna odgovor na pitanje.

Trumpovom uredbom uvedena je zabrana ulaska u SAD državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

"Ovdje se ne radi o vjeri. Ovdje je riječ o terorizmu i o tome da naša zemlja ostane sigurna", rekao je Trump uvodeći zabranu u petak.

Neki republikanski zastupnici kritizirali su odluku novog predsjednika, rekavši da bi mogla pomoći terorističkim organizacijama u regrutiranju novih boraca.

Trostruko više demokrata nego republikanaca smatra da bi SAD trebao nastaviti primati izbjeglice i migrante, dok tri puta više republikanaca nego demokrata misli da je zabrana ulaska ljudi iz muslimanskih zemalja nužna kako bi se spriječili teroristički napadi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije