Sumnja u zvanične brojke: Da li je Rusima dozvoljeno da umru od koronavirusa

BBC
Sumnja u zvanične brojke: Da li je Rusima dozvoljeno da umru od koronavirusa

Ponovo se postavljaju brojna pitanja u vezi sa izuzetno niskom stopom smrtnosti od koronavirusa u Rusiji - 2.305 žrtava na 252.000 zaraženih, izvještava BBC na srpskom.

Zdravstveni zvaničnici iz Moskve kažu da se u zvaničnu statistiku ne ubraja većina pacijenata koji su zaraženi Covidom-19, jer su imali i druge smrtonosne bolesti.

Sankt Peterburg bilježi neobjašnjivi porast smrti od upale pluća – 5,5 puta više od uobičajenog i 10 puta više od zvaničnog broja smrtnih slučajeva Covida-19.

Nezavisni portal "Meduza" piše da je statistika strogo kontrolisana i da "Rusima nije dozvoljeno da umru od koronavirusa".

Mnogima je teško da povjeruju u tačnost zvaničnih brojeva. Medicinski radnici imaju listu kolega za koje kažu da su preminule od posljedica korona virusa.

Čak su i pravoslavni sveštenici pokrenuli sopstvenu listu "jer je zvanična statistika nepotpuna".

Financial Times je pisao da bi broj smrtnih slučajeva u Rusiji od koronavirusa mogao biti 70 odsto viši od zvanične cifre, ali zvaničnici u Moskvi su takve izvještaje odbacili kao "lažne".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije