Ruski parlamentarci nose "bijeli krst" koji služi za "plašenje" koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Ruski parlamentarci nose "bijeli krst" koji služi za "plašenje" koronavirusa
Foto: Russia Today / Misterija Bijelog krsta u ruskom Parlamentu

Ruski državni parlament Duma zasjeda i pored pandemije COVID-19. Svi parlamentarci nose maske i rukavice, no pojedini nose još nešto što je zbunilo, ne samo građane Rusije, već i njihove kolege u Parlamentu.

"Već nekoliko sjednica zaredom, vidio sam da neki parlamentarci nose bijele krstove na prsima", upitao je Igor Molyakov iz stranke Spravedlivaya Rossiya, na sjednici u srijedu, zatraživši objašnjenje.

Inače, članovi Dume nose na sjednicama nose zvanični bedž, koji je oblikovan kao ruska zastava. 

Prvi čovjek Parlamenta Vyacheslav Volodin rekao je da nema nikakve misterije "bijelog krsta": “Meni su rekli da su u pitanju neki specijalni aparati koji plaše virus."

Potom se doznalo da su "bijeli krstovi", tzv. virus-stoperi. Proizvođač ovog aparata navodi kako štite onog ko ih nosi od koronavirusa, tako što pršću hlor dioksid u radijusu od jedan metar "kako bi promijenili strukturu i proteine virusa i učinili ih neaktivnim"(......).  Prodaju ih ruske apoteke po cijeni od nekih 900 rubalja (dvadesetak KM).

Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov također je viđen s ovim aparatom,, a novinarima je u aprilu rekao kako je kupio jedan kao preventivnu mjeru, ali ne zna da li funkcionira ili je, zapravo, opasan. U utorak je smješten u bolnicu - potvrđen mu je COVID.

Dosad, pet ruskih parlamentaraca je oboljelo od novog koronavirusa, ali nije poznato da li su koristili "stopere". 

VAŽNA NAPOMENA jeste da ne postoji naučna, medicinska potvrda da ovi i slični aparati rade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije