Putin objasnio zašto je u Rusiji niska stopa smrtnosti od koronavirusa

J. M.
Putin objasnio zašto je u Rusiji niska stopa smrtnosti od koronavirusa
Foto: RIA Novosti / Vladimir Putin

U posljednja 24 sata u Rusiji je registrirano 10.028 novooboljelih od koronavirusa čime je broj ukupno zaraženih povećan na 242.271, saopćio je operativni štab za borbu protiv širenja koronavirusne infekcije.

U isto vrijeme, u 83 ruske regije preminulo je 96 osoba, čime je ova zemlja ostala na stopi smrtnosti nižoj od jednog procenta. U Rusiji je dosad od virusa Covid-19 umrlo 2.212 osoba (0,91 posto zaraženih) što je skoro nevjerovatan podatak obzirom na činjenicu da zemlje s približno jednakim brojem zaraženih (Španija, Velika Britanija. Italija, Francuska) imaju 13-15 puta više žrtava opakog virusa.

Čak i Njemačka, koja se uzima kao primjer uspješne borbe protiv pandemije opakog virusa, ima smrtnost od skoro 4,5 procenta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je objašnjenje niske smrtnosti u njegovoj zemlji, preciznije, zašto se u drugim zemljama znatno više umire od koronavirusa.

"Nepristupačnost i preopterećenost zdravstvenih sistema postali su glavni uzrok visoke smrtnosti zbog koronavirusa. To nije dozvolilo spašavanje života onih kojima je mogla biti pružena pomoć. A mi možemo pružiti takvu pomoć", rekao je Putin na sastanku sa vodećim epidemiolozima zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije