Sukobi u Tripoliju ne jenjavaju: Žestok napad na zračnu bazu, poginuli civili

Anadolija
Sukobi u Tripoliju ne jenjavaju: Žestok napad na zračnu bazu, poginuli civili

Bombarderi snaga libijske Vlade nacionalnog konsenzusa danas su izveli žestoke napade na jedinu zračnu bazu pod kontrolom snaga odanih komandantu Khalifi Haftaru.

Meta zračnih napada bila je zračna baza Al-Watiyah koja se nalazi 130 kilometara jugoistočno od centra Tripolija i koja je pod kontrolom Haftarovih snaga koje žele zauzeti i Tripoli.

Libijska televizija Al Ahrar javlja da su Haftarove snage iz baze Al-Watiyah u protekla dva dana izvodile napade u Tripoliju.

Libijski vojni komandant Khalifa Haftar naredio je u četvrtak snagama lojalnim njegovom taboru da krenu u marš na Tripoli, glavni grad Libije koji je pod kontrolom Vlade nacionalnog konsenzusa koju podržavaju i Ujedinjene nacije.

Glasnogovornik libijskog Ministarstva zdravstva u Tripoliju Emin Muhammad al-Hashimi je kazao da je u sukobima poginula najmanje 21, a ranjeno 27 osoba, među kojima je i više civila.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, odnosno Al Baidi, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage. Haftar je na čelu struktura u Tobruku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije