Libija gori: Snage feldmaršala Haftara počele zračne udare, čeka se kontra-ofanziva

Radiosarajevo.ba
Libija gori: Snage feldmaršala Haftara počele zračne udare, čeka se kontra-ofanziva

Snage međunarodno priznate libijske vlade saopćile su da će pokrenuti kontra-ofanzivu protiv Libijske nacionalne armije pod komandom feldmaršala Khalife Haftara.

Navodi se da će kontra-ofanziva "Vulkan gnjeva" biti pokrenuta kako bi "očistila sve gradove" od "nezakonitih" snaga komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske Khalife Haftara.

Feldmaršal Haftar je danas rekao da su njegove snage sprovele prvi zračni napad u okolini Tripolija u blizini sjedišta međunarodno priznate libijske vlade koju predvodi Fayez al-Sarraj.

Ranije je već saopćeno da je borbena avijacija Vlade narodnog jedinstva bombardirala pozicije Libijske nacionalne vojske u području starog aerodroma.

Haftarove snage, koje kontroliraju istočni dio Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu prema Tripoliju u cilju preuzimanja glavnog grada gdje se nalazi sjedište Vlada narodnog jedinstva, priznate od Ujedinjenih nacija i Europske unije.

U Libiji vlada haosu od 2011. kada je uz podršku NATO pakta svrgnut tadašnji vođa Muammar Gaddafi.

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dviju vlasti, vlada u Tripoliju koja uživa podršku UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koju podržavaju  Haftarove snage.

Haftar je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri godine borbi osvojio najveći grad na istoku zemlje Benghazi. Ove je godine osvojio jug zemlje i naftna polja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije