Rat / Sukob se ne smiruje: Armenska vojska srušila helikopter vojske Azerbejdžana

01. 10. 2020. u 12:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 160

Odbrambene snage samoproglašene Republike Nagorno-Karabah (NKR) oborile su helikopter Ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana na liniji kontakta, saopštila je portparol armenskog Ministarstva odbrane.

Kazali su da se azerbejdžanski helikopter srušio na teritoriju Irana.

"Odbrambene snage oborile su danas helikopter Ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana blizu visoravni Varazatumb južno od središta sukoba. Helikopter se srušio na iransku teritoriju", ističe se u saopštenju vojske Nagorno-Karabaha.

U saopštenju se naglašava da nije planirano da se takav incident dogodi i da se helikopter sruši u Iranu, ali da su takvi događaji neizbježni jer se borbe vode blizu iranske granice, prenio je TASS.

Armenski izvještaji o obaranju helikoptera i aviona Ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana su lažni i neosnovani, saopšteno je iz azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

Portparol Ministarstva Vagif Dargali je komentarisao navode da su se oboreni avion i helikopter srušili na teritoriji Irana, rekavši da je sva oprema azerbejdžanske avijacije potpuno ispravna i da se koristi, javio je TASS.

Novi sukobi Jermenije i Azerbejdžana eskalirali su u nedjelju, 27. septembra, od kada se vode intenzivne borbe u oblasti Nagorno-Karabah.

Prvi sukobi zbog Nagorno-Karabaha počeli su u februaru 1988. godine, nakon što je Republika Nagorno-Karabah jednostrano proglasila nezavisnost od Azerbejdžana.

Tenzije između Azerbejdžana i Armenije eskalirale su 27. septembra. Baku i Jerevan su proglasili ratno stanje i objavili su mobilizaciju.

Obje strane u sukobu prijavile su žrtve, uključujući civilne.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA