Azerbejdžan uništio tenkovski, topnički i raketni sistem armenske vojske

Anadolija
Azerbejdžan uništio tenkovski, topnički i raketni sistem armenske vojske
Foto: AA / Azerbejdžan uništio raketni sistem armenske vojske

U kontranapadu koji je pokrenula azerbejdžanska vojska kako bi spasila svoj teritoriji od okupacije, armenska vojska nastavlja bilježiti gubitke. 

"Danas do 17.30 sati, na različitim dijelovima fronta uništili smo neprijateljski sistem bacač raketa Uragan, dva sistema protuzračne odbrane OSA, četiri bacača raketa BM-21 Grad, borbeno vozilo pješadije, 16 tenkova, četiri haubice D-20 i dva kamiona uništeni su u različitim smjerovima fronte", navedeno je u saopćenju iz Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Ministarstvo je, također, podijelilo zračne snimke napada na tenkovski, topnički i raketni sistem armenske vojske.

Armenske snage u nedjelju ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije