Studija otkrila: Šokira nedostatak znanja Amerikanaca o Holokaustu

0
Radiosarajevo.ba
Studija otkrila: Šokira nedostatak znanja Amerikanaca o Holokaustu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija / Logor

Najnovija studija otkrila je šokantan nedostatak znanja o Holokaustu među odraslim mladim Amerikancima do 40. godine, od kojih čak 11 posto misli da su ga uzrokovali Židovi.

Ispitivanje, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, također je utvrdilo da dvije trećine ispitanika ne zna da su nacisti ubili 6 miliona Židova, dok njih 36 posto misli da je ubijeno 2 miliona ili manje Židova.

Skoro polovica ispitanih nije znala navesti ni jedan logor smrti ili geto, koje su nacisti uspostavili tokom Drugog svjetskog rata, dok se skoro polovica njih susrela s postovima na društvenim mrežama u kojima se negira Holokaust, piše Hina.

"Rezultati su istodobno šokantni i razočaravajući i podcrtavaju zbog čega moramo djelovati sada dok su preživjeli iz Holokausta još s nama kako bi svojim pričama svjedočili", kazao je Gideon Taylor, predsjednik organizacije Claims Conference, koja pregovara o kompenzacijama za preživjele iz Holokausta, a koja je naručila istraživanje.

Ispitivanje je obuhvatilo intervjue s 1.000 ispitanika širom zemlje i po 200 intervjua u svakoj od američkih saveznih država, koji su vođeni s ispitanicima starim između 18 i 39 godina.

Gledano po državama, analiza je pokazala da New York ima posebno velik broj ljudi koji misle da su Židovi odgovorni za Holokaust, njih skoro 20 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije