Najčešće mjesto zaraze: Oboljeli su od korone i svi su ljekarima rekli istu stvar

Radiosarajevo.ba
Najčešće mjesto zaraze: Oboljeli su od korone i svi su ljekarima rekli istu stvar
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nova studija Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti poredila je odrasle osobe oboljele od koronavirusa i one sa negativnim rezultatom testiranja. Pokazalo se da je u prvoj grupi dva puta više ljudi koji su odlazili u restorane i to 14 dana prije nego što su se zarazili. 

U studiji koja je objavljena u četvrtak anlizirani su podaci 314 odrasle osobe koje su u julu testirane pozitivno na COVID-19 jer su imali simptome: 154 njih bile su pozitivne, a 160 negativno. 

Testovi su urađeni u 11 različitih zdravstvenih ustanova u 10 američkih država: California, Colorado, Maryland, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Ohio, Tennessee, Utah and Washington, piše CNN.

Istraživači iz Američkih centara za kontrolu i prevenciju biolesti, ali i drugih institucija, pomno su ispitivali odgovore pacijenata na pitanje da li su nosili maske i pitanja o njihovim raznim aktivnostima u zajednici, uključujući i to da li su nedavno ručali u restoranu, odlazili u bar ili teretanu. 

Podaci su pokazali da su 42 procenta odraslih koji su bili pozitivni na testiranju, imali blizak kontakt sa najmanje jednom zaraženom osobom, u odnosu na 14 procenata onih koji su bili negativni, a većina bliskih kontakata - 51 posto bili su članovi porodice.

Prepun restoran u New Yorku

Istraživači su otkrili da je 71 posto odraslih oboljelih od COVID-19 i 74 procenta osoba koje su negativne izjavilo da je uvijek koristilo neki oblik zaštite za lice u javnosti.

Nije bilo značajnih razlika između pozitivnih i negativnih kada je u pitanju kupovina, okupljanje sa manje od 10 osoba u kući, odlazak na posao, odlazak u teretanu, salon i vjerske obrede kao i korišćenje javnog prevoza, navodi se u studiji.

Istraživanje treba dopuniti studijom sa većim brojem učesnika, a treba pomenuti da se u njemu nije pravila razlika između obroka unutar restorana i u baštama ove vrste ugostiteljskih objekata, prenosi Blic.rs

Prepuna bašta njujorškog restorana

Naučnici su istaknuli da su restorani izdvojeni kao rizično mjesto zaraze zbog cirkulacije zraka, na šta nisu utjecale mjere nošenja maski i držanja fizičke distance jer "dok se jede i pije, ne može ni da se koristi maska", piše u istraživanju.

Američka agencija za hranu i lijekove istaknula je da studija nije uvažila da su restorani u 10 pomenutih država primenjivali drugačije mjere ograničenja što je bilo jedno do 10 nedostataka koje je izdvojila ova agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije