COVID 19/ Struka upozorava: Pandemija još uvijek nije gotova

09. 03. 2022. u 15:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Koliko će još trajati pandemija? Niko ne zna sa sigurnošću. Broj zaraza koronavirusom pada, ali pogrešno je misliti da je pandemija gotova, kažu stručnjaci.

Nedavni pad broja slučajeva znači da vjerovatno počinje period smirivanja pandemije koji se može okarakterizirati kao "obuzdavanje" virusa, ali "to nije isto što i kraj pandemije", napisao je u Los Angeles Timesu dr. Eric Topol, profesor molekularne medicine na Istraživačkom institutu Strips u San Diegu.

"Kada državnici kažu da samo trebamo nastaviti živjeti s virusom i ukinuti sve restrikcije, ljudi to nažalost protumače kao znak da je pandemija gotova – zauvijek", rekao je Topol i dodao da je takvo razmišljanje puka fantazija jer je moguće da ćemo se s virusom boriti još mjesecima i godinama.

Nedavna historija pokazala nam je da pandemije mogu potrajati i po nekoliko godina, piše Index.

Pandemija "španske gripe" iz 1918. trajala je tri godine, a njen četvrti val iz 1920. za neke je američke gradove bio smrtonosniji od poznatijeg drugog vala u 1918., napisao je John Barry, autor knjige "The Great Influenza: The Story of the Deadliest Pandemic in History".

Naučnici su nedavno počeli proučavati pandemiju "ruske gripe" iz 1889. da bi našli naznake za to kako bi se trenutna pandemija COVID-a mogla razvijati jer sumnjaju da joj je uzročnik bio koronavirus, a ne virus gripe.

Postoje sličnosti između ovih dviju pandemija. Ruska pandemija prvi put se pojavila u proljeće 1889. na području današnjeg Uzbekistana. Proširila se svijetom u tri vala tokom tri godine, kazao je epidemiolog dr. George Rutherford sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu.

"Još postoji mogućnost da virus mutira, postane opasniji i zaobiđe imunitet stvoren cjepivima i preboljenjem", kazao je Topol.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA