Nakon SAD i Kina odobrila Pfizerov lijek protiv COVID-19

1
Radiosarajevo.ba
Nakon SAD i Kina odobrila Pfizerov lijek protiv COVID-19
Foto: NPR / Pfizerov laboratorij u Njemačkoj (arhiv)

Kina je danas dala zeleno svjetlo za "uvjetnu" upotrebu pilule protiv COVID-19 američke kompanije Pfizer, lijeka koji se prodaje pod imenom Paxlovid, objavila je nacionalna medicinska agencija.

Odluka je donesena u vrijeme kada Peking organizira Zimske olimpijske igre i kada je zemlja suočena sa sporadičnim slučajevima zaraze. Kineske vlasti dosad nisu odobrile nijedno strano cjepivo protiv COVID-19, piše Hina.

Paxlovid je odobren krajem decembra u Sjedinjenim Američkim Državama i od tada u četrdesetak zemalja. Čelnici Pfizera rekli su da je firma u pregovorima s više od sto zemalja o Paxlovidu, te da ove godine može isporučiti 120 miliona doza.

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Samo za pacijente s rizikom od teškog COVID-a

Kineska nacionalna uprava za medicinske proizvode odobrila je lijek "uvjetno" i, kao i druge zemlje, samo za pacijente s rizikom od razvoja teškog oblika covid-19, objavila je na svojoj internetskoj stranici.

Kina provodi nultu toleranciju prema COVID od početka epidemije i poduzima sve mjere kako bi ograničila pojavu novih slučajeva, kojih je službeno samo nekoliko desetaka dnevno.

Primjerice, u subotu su izvijestili o samo 40 novih slučajeva zaraze u cijeloj zemlji.

Iako su ove brojke neusporedive s onima koje se svakodnevno bilježe u drugim dijelovima svijeta, one tjeraju kineske vlasti da udvostruče budnost u vrijeme kada Peking organizira Zimske olimpijske igre do 20. veljače.

Svi strani sudionici ograničeni su na prostor strogo odijeljen od ostatka kineske prijestolnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije