Stručnjaci u šoku: U Grčkoj se pojavilo potopljeno selo

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci u šoku: U Grčkoj se pojavilo potopljeno selo
Foto: EPA / Potopljeno selo u Grčkoj

Nakon gotovo 50 godina u Grčkoj se ponovno pojavilo selo koje je namjerno potopljeno u sklopu izgradnje brane za opskrbu Atene vodom.

"Što više razina vode pada, više zgrada koje su tada bile potopljene ponovno izranja. Ako ove zime ne bude kiše, problem će postati još veći", kaže Apostolos Gerodimos, čelnik sela koje su osnovali stanovnici potopljenog Kallia.

Procjenjuje se da je 80 zgrada, uključujući crkvu i osnovnu školu, potopljeno nakon izgradnje umjetnog jezera. Jezero je od Atene udaljeno oko 200 kilometara, a izgrađeno je krajem 1970-ih

Raspisan konkurs za idejno rješenje zgrade MUP-a KS

Raspisan konkurs za idejno rješenje zgrade MUP-a KS

Iako crkva još nije vidljiva, zbog pada vodostaja se naziru obrisi kamene zgrade u kojoj je nekada bila škola.

Kostas Koutsoumbas, zamjenik načelnika, kaže da se razina vode ove godine smanjila za 40 metara te da je situacija sve lošija.

Potopljeno selo u Grčkoj
Foto: EPA: Potopljeno selo u Grčkoj

Grčka je izložena nizu toplinskih valova i smanjenoj količini kiše. Koncentracija žive u vodi dosegla je rekordne razine u junu, julu i augustu.

S obzirom na dugotrajnu sušu, kompanija koja upravlja vodoopskrbom na području Atene najavljuje bolje upravljanje vodama i planira ulaganja u iznosu od 750 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije