Strašna ispovjest Afganistanke kojoj su talibani iskopali oči

9
Radiosarajevo.ba
Strašna ispovjest Afganistanke kojoj su talibani iskopali oči
Foto: News18.com / Afganistanka kojoj su talibani iskopali oči

U očima talibana žene nisu živa bića već samo meso i tijela za udaranje, kaže 33-godišnja Khatera koju su talibani pretukli, upucali osam puta i iskopali oči u afganistanskoj provinciji Ghazni prošle godine.

Od tada ona živi u New Delhiju na liječenju. Tamo se nalazi sa suprugom i malim djetetom. Za News18 kazala je u nedjelju da je pomenuti napad na nju naredio njen otac, bivši talibanski vojnik.

Napad se desio u oktobru prošle godine dok je Khatera bla u drugom mjesecu trudnoće. Na povratku kući dočekala su je trojica talibanskih boraca koji su prvo provjerili njenu ličnu kartu, a zatim je više puta upucali u gornji dio tijela. Osim toga, imala je i nekoliko ožiljaka od povreda nanesenih nožem. Talibani su joj nožem iskopali oči nakon što je pala u nesvijest i ostavili je da umre.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

"Talibani prvo muče žene, a zatim odbacuju naša tijela da bi nas pokazali kao primjere kazne. Nekada našim tijelima hrane pse. Bila sam sretna što sam preživjela. Čovjek mora da živi u Afganistanu pod talibanima da bi čak mogao da zamisli kakav se pakao događa tamošnjim ženama, djeci i manjinama", rekla je ona i dodala:

"Talibani ne dozvoljavaju ženama da posjete doktore, niti da rade ili studiraju. Šta im je onda ostalo, da umru? Zabrinutost je sada veća od toga da li će im biti dozvoljeno da rade. Plašim se da li će im biti dozvoljeno da žive. Dozvoljavaju životinjama da se hrane njihovim tijelima".

Problem za Khateru sada predstavlja činjenica da ima petero djece u svom domu u Gazniju. Pobunjenici, koji su sada preuzeli vlast u Afganistanu, otvorile su kapije zatvorenicima, oslobađajući sve teroriste koji su ranije bili uhapšeni zbog svojih zločina pod vlašću izabrane vlade.

Afganistanka kojoj su talibani iskopali oči  - undefined

Foto: News18.com: Afganistanka kojoj su talibani iskopali oči

"Mučena sam u vrijeme kada je policija imala moć djelovanja. Sada će talibani poludjeti. Strah me je za moju djecu. Ambasade se zatvaraju i vize se ne izdaju", kazala je.

Boji se da će njen otac sada krenuti na njenu djecu.

"Sada će moj otac krenuti na moju djecu. Moj muž i ja nismo tamo s njima. Oni su kod kuće s rodbinom. Ali, moj otac će uskoro tamo doći i nanijeti im fizičku štetu ili će ih natjerati da pređu u talibane i na taj način sebi unište živote", dodaje ona.

Talibani su nedavno objavili da su "ublažili svoj stav" po pitanju prava žena, ali da i dalje zabranjuju školovanje djevojčicama iznad 12 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije