Prvo obraćanje talibana nakon što su preuzeli kontrolu nad Afganistanom

5
Radiosarajevo.ba
Prvo obraćanje talibana nakon što su preuzeli kontrolu nad Afganistanom
PrtScr / Press konferencija

Talbani su u Kabulu napravili press konferenciju nakon što su za vikend preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid i ostale predstavnici u kazali da garantuju sigurnost svima onima koji su radili sa Sjedinjenim Američkim Državama, pozvali su sve one koji imaju talente da ostanu u Afganistanu i rade za zemlju.

Poručili su da niko neće nikoga proganjati, a da i ako dođe do toga nadležni će istražiti o čemu je riječ.

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

"Naš plan je bio da se zaustavimo pred Kabulom jednom kad zauzmemo sve ostale provincije, ali nažalost prethodna vlada bila je toliko nekompetentna da njihove snage nisu mogle osigurati sigurnost u Kabulu i zbog toga smo morali nešto napravili.

Htjeli su upadati u kuće, maltretirati ljude i krasti i zato smo ušli u Kabul, kako bi osigurali da Kabul bude siguran grad", rekao je glasnogovornik talibana na press konferenciji.

Na pitanje novinara da li će poštovati prava žena, Zabihullah je poručio da garantuju sva prava žena u sklopu šerijatskog zakona.

"Žene mogu raditi u obrazovanju i zdravstvu. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju poštovati šerijatski zakon. Žene će raditi rame uz rame s nama, želimo uvjeriti međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije", rekao je glasnogovornik i dodao je:

"Žene će biti vrlo aktivne u našem društvu, ali naravno u sklopu naših okvira".

Kazali su da mediji od sada u Afganistanu moraju biti nepristrasni, ali da u njima ne smije ništa da bude protiv islamskih vrijednosti.

"Mediji ne bi trebali raditi protiv nacionalnog jedinstva, ne bi trebali promovirati podjele, trebali bi raditi na zajedništvu zemlje", kazao je on.

Kažu da je njihovo preuzimanje vlasti trenutak ponosa za cijelu zemlju.

"Nakon 20 godina borbe emancipirali smo zemlju i izbacili strance", istaknuo je.

Poručili su da žele osigurati mir u Afganistanu i dodali da su oprostili svima koji su se borili protiv njih, jer se animoziteti moraju završiti.

"Ne želimo nikakve eksterne ni interne neprijatelje", rekao je Zabihullah.

Poručili su da su pozvali sve svoje pripadnike da ne upadaju u tuđe kuće, ne samo u civilne već i svih drugih ljudi.

"Velika je razlika između nas i prethodne vlade. Nakon što formiramo vlast sve će biti jasnije. Mi smo muslimanska zemlja, ", zaključio je Zabihullah.

Istaknuli su da imaju kontrolu nad svim graničnim prelazima i dodali da neće biti nikakvog šverca oružja.

"Sve će uskoro biti normalno, sitaucija će se stabilizirati. Niko neće imati pravo nikoga da kidnapuje. Pogledajte situaciju u odnosu na prošlu sedmicu, sve će biti mirnije i mirnije", poručili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije