Stoltenberg: Nismo imali namjeru zauvijek ostati u Afganistanu

2
AA
Stoltenberg: Nismo imali namjeru zauvijek ostati u Afganistanu
FOTO: AA / Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg krivi neuspjeh afganistanskog rukovodstva za talibansko preuzimanje vlasti.

Stoltenberg je na konferenciji za medije komentarisao dešavanja u Afganistanu te kazao kako je fokus na sigurnoj evakuaciji osoblja i Afganistanaca koji su radili za NATO te da je dio njih evakuiran. Podsjetio je kako se civilno osoblje NATO-a nalazi u zemlji kako bi upravljali ovim operacijama.

Zahvalio je zemljama poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Ujedinjenog Kraljevstva na ulozi kada je u pitanju osiguravanje operacija na aerodromu.

Bošnjaci povlače pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Dodikov Izborni zakon RS

Bošnjaci povlače pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Dodikov Izborni zakon RS

Stoltenberg je pozvao talibane da poštuju one koji žele koristiti aerodrom i napustiti zemlju te da im olakšaju odlazak i granice drže otvorenima.

"Nikada nismo imali namjeru zauvijek ostati u Afganistanu", rekao je Stoltenberg koji je dodao kako su u posljednjim sedmicama svjedočili političkom i vojnom kolapsu na neočekivanom nivou te da se dio afganistanskih sigurnosnih snaga hrabro borio.

Dodao je kako se afganistansko političko vodstvo nije uspjelo suprotstaviti talibanima ni postići mirovno rješenje koje su Afganistanci očajnički željeli.

"Kolaps je bio brz i iznenadan. Mnogo je toga što treba biti izvučeno kao pouka. Tamo smo 20 godina. Potrošili smo na milijarde dolara i imali smo i žrtava. Zasigurno da se treba osvrnuti i na to, te izvući pouke jer ćemo se nastaviti boriti protiv međunarodnog terorizma", poručio je Stoltenberg.

Dodao je kako su uvijek bili svjesni rizika da talibani ponovo preuzmu kontrolu.

"Kada smo donijeli odluku o prekidu vojnog prisustva, to je jasno rečeno. Ali brzina kraha je bila iznenađenje", rekao je Stoltenberg.

Afganistanska novinarka je upitala da li je bila pogrešna odluka o povlačenju NATO-a, nakon odluke SAD-a i zatražila da talibani ne budu priznati. Na to je Stoltenberg kazao kako su svjesni puta koji je pređen u posljednje vrijeme, pogotovo kada su u pitanju žene te dodao kako će NATO uz svoje civilno prisustvo nastaviti to podržavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije