! / Strah od drugog vala, ali i šok za stanovnike: Opet zatvaraju škole i univerzitete

16. 06. 2020. u 22:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 40

Pandemija koronavirusa u svijetu i dalje ne jenjava dok je broj slučajeva zaraze prešao osam miliona, s velikim rastom broja zaraženih u Latinskoj Americi.

NATO je večeras objavio da se priprema za mogući drugi val pandemije koronavirusa i prikupit će zalihe medicinske opreme i materijala za slučaj da se to dogodi, rekao je u utorak glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Pripremamo se za eventualni drugi val”, rekao je na konferenciji za novinare putem video veze uoči sastanka ministara obrane Saveza.

Operativni plan bit će predstavljen u srijedu. Plan predviđa stvaranje zaliha opreme za osobnu zaštitu i drugih materijala kako bi ih se u slučaju potrebe moglo brzo distribuirati, objasnio je. 

"Bit će uspostavljen i poseban fond od nekoliko miliona eura za kupovinu medicinske opreme i plaćanje prijevoza ljekara i pacijenata u slučaju potrebe", dodao je. 

Te mjere „omogućit će nam da brže reagiramo na mogući drugi val pandemije, kako bi potrebna oprema mogla stići na pravo mjesto i u pravo vrijeme”, istaknuo je. 

Oružane snage trideset zemalja NATO-a angažirane su u pomaganju zdravstvenim ustanovama u borbi protiv širenja koronavirusa i liječenju oboljelih u poljskim bolnicama kojima su pojačani bolnički kapaciteti.

NATO je koordinirao više od 350 vojnih letova kojima je slana oprema i kojima su prevoženi oboljeli na liječenje u druge države članice.

Jens Stoltenberg - undefined

EPA: Jens Stoltenberg

S druge strane, Peking će ponovo zatvoriti sve škole i univerzitete, nakon što su se opet pojavili slučajevi COVID-19 u glavnom gradu, objavio je u utorak ured gradonačelnika, pozivajući ujedno stanovnike da ne napuštaju grad.

Grad je pokrenuo testiranje desetaka hiljada stanovnika nakon otkrića 106 novih slučajeva zaraze koronavirusom kroz pet dana, povezanih s golemom tržnicom svježih proizvoda.

Nove mjere šok su za stanovnike Pekinga jer je prije toga  izgledalo da je virus gotovo iskorijenjen u Kini, nakon karantene i masovnog testiranja, piše agencija AFP.

Peking je također zatražio od stanovnika da izbjegavaju putovanja izvan grada koja nisu neophodna, a stanovnicima pogođenih područja u gradu koja predstavljaju “umjeren ili visok rizik” zabranio je da napuštaju prijestolnicu.

“Svaki stanovnik koji zaista mora otputovati iz Pekinga mora ispuniti certifikat kojim potvrđuje da je na testiranju koje je obavljeno u posljednjih 7 dana bio negativan”, rekao je na konferenciji za novinare Chen Bei iz ureda gradonačelnika.

Vlasti su u posljednje vrijeme ublažile restrikcije zbog poboljšanja situacije: samo dvoje mrtvih od covida-19 zabilježeno je od polovice aprila u zemlji u kojoj se virus i pojavio krajem 2019.

Međutim, strah od drugog vala nagnao je vlasti na djelovanje.

Grad je uz ostale mjere zatvorio stambene zone odnosno odredio karantenu za njih skoro 30.

Hikjade stanovnika moraju ostati doma i nemaju pravo izlaziti.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u utorak o novih 27 slučajeva u Pekingu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA