Potvrdio ministar: U zemlju regiona već došao drugi val koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Potvrdio ministar: U  zemlju regiona već došao drugi val koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Sjeverna MAkedonija

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas da u njegovoj zemlji nesumnjivo postoji drugi talas epidemije koronavirusa, ali i da virulencija značajno slabi.

Filipče je na onlajn konferenciji za novinare rekao da analize simptoma u posljednjih sedam dana pokazuju da ima ogroman broj slučajeva koji su asimptomatski i sa jako slabim simptomima, i to blizu 90 odsto.

"Ovo uopće ne znači da virus nije opasan. Svjedoci smo i sada da ima pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Virus je tu, širi se i nepoštovanje mjera će samo značiti produžavanje krize”, rekao je Filipče.

Kako je istakao, novi talas širenja virusa je rezultat nepoštovanja mjera i okupljanja i proslava oko 24. i 25. maja i nekoliko dana ranije.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije je istakao da se, iako je broj novozaraženih visok, virus širi u okvirima već poznatih žarišta ili kod osoba koje su već bile u izolaciji, ali i da ima i sporadičnog širenja, što je dokaz da virus postoji, prenose agencije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije