Panika u Zagrebu: Stigao avion sa zaraženim momkom i 65 putnika

Radiosarajevo.ba
Panika u Zagrebu: Stigao avion sa zaraženim momkom i 65 putnika
Foto: EPA-EFE / Hrvatska

U Hrvatskoj je trenutno aktivan samo 31 slučaj zaraze koronavirusom. Naime, u protekla 24 sata nema novozaraženih, tako da je ukupan broj do sada oboljelih 2247. Ozdravilo je 2113 osoba, a preminulo 103. Na bolničkom liječenju još se nalazi 12 osoba, od čega su tri pacijenta na respiratoru.

Inače, u četvrtak je nakon četiri dana bez novooboljelih potvrđen jedan slučaj oboljenja. Kako smo pisali, riječ je o mlađem muškarcu koji je došao iz Amerike. Kao kontakte je prijavio tri osobe, djevojku i jedan bračni par koji im je bio u posjetu.

No, postavlja se pitanje šta je s putnicima iz aviona. 

Iz Croatia Airlinesa potvrdili su da je osoba o kojoj je riječ stigla u Hrvatsku letom Croatia Airlinesa OU413 Frankfurt - Zagreb, 31. maja 2020. godine. Na navedenom letu bilo je 66 putnika i 5 članova posade.

Krizni štab Croatia Airlinesa 4. juna 2020. od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ primio je zahtjev za dostavu podataka o putnicima koji su 31. maja putovali letom OU411 Frankfurt - Zagreb.

S obzirom na to da je na navedenom letu putovao putnik kojem je potvrđeno da boluje od zarazne bolesti COVID-19, Krizni štab je nakon primitka zahtjeva odmah dostavio sve tražene podatke o putnicima i članovima posade na navedenom letu, u skladu s Protokolom o postupanju s putnikom kod kojeg je naknadno dijagnostički utvrđena zaraza.

Dodatno, dostavljene su i kopije PLF (Passenger Locator Form) obrazaca, koji se od početka epidemije obavezno ispunjavaju tokom leta i čuvaju u arhivi dolazne zračne luke, kažu iz Croatia Airlinesa.

"Sve je pod kontrolom, dobili smo popis putnika od Croatia Airlinesa i putnici koji su sjedili dva reda ispred i dva reda iza putnika kojem je potvrđena infekcija u samoizolaciji su 14 dana. Nisu svi putnici u samoizolaciji jer je gospodin nosio masku. Nitko zasad nema simptome", rekao je za Večernji list Krunoslav Capak, direktor HZJZ-a.

Također, preventivno je na dvije sedmice s letova skinuto i petero članova kabinske posade s tog leta Croatia Airlinesa. Letačko pak osoblje nije poslano u samoizolaciju jer su u kabini bili zaštićeni od kontakta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije