Šefica ECDC-a: Europa se mora pripremiti za drugi val epidemije

Radiosarajevo.ba
Šefica ECDC-a: Europa se mora pripremiti za drugi val epidemije
Foto: AA / Ilustracija

Sa rekordnih 106.000 slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, broj zaraženih osoba u svijetu premašio je pet miliona, Južna Amerika je postala područje s najvećim porastom oboljelih, prestigavši Sjedinjene Američke Države i Europu.

Europa se mora pripremiti za drugi val novog koronavirusa, upozorila je direktorica Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Andrea Ammon u trenutku kada su brojne države počele ublažavati mjere ograničenja.

"Nije pitanje hoće li doći do drugog vala zaraze već kada i kojih razmjera će biti", rekla je Andra Amnon u razgovoru u četvrtak za britanski dnevni list The Guardian.

Andrea Ammon - undefinedFoto: ecdc.europa.eu: Andrea Ammon

"Virus je oko nas i kruži više nego u januaru i februaru", dodala je i naglasila da podaci o imunitetu stanovništva nisu ohrabrujući jer je "85 do 90 posto" i dalje izloženo zarazi, prenosi Večernji.ba

"Ne želim iznijeti katastrofalnu sliku, ali mislim da moramo biti realni. Sada nije trenutak za potpuno opuštanje"ammon, dodala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije