Guterres: Pandemija koronavirusa izaziva cunami mržnje

Anadolija
Guterres: Pandemija koronavirusa izaziva cunami mržnje
EPA / Antonio Guterres

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija rekao je da pandemija koronavirusa nastavlja da oslobađa “cunami mržnje i ksenofobije, žrtvovanja i zastrašivanja“, te je apelovao na sve da ulože napore na globalnom okončanju govora mržnje na globalnom nivou, prenosi Anadolu Agency (AA).

Osjećanja usmjerena protiv stranaca porasla su na društvenim mrežama i na ulicama, proširile su se antisemitske teorije zavjere i dogodili su se antimuslimanski napadi povezani sa COVID-om“, istakao je Guterres.

On je kazao da su migranti i izbjeglice “postali zlostavljani kao izvor virusa i da im je uskraćen pristup medicinskom liječenju“.

Guterres je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima, obrazovne institucije da se usredotoče na “digitalnu pismenost“ u vremenu kada “ekstremisti nastoje da pronađu žrtve u zarobljenoj i potencijalno očajnoj publici“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije